We ontvingen een idee van een burgerinitiatief actief in de buurt van de Turnhoutsebaan onder het motto: “Laat ‘m zo staan de Turnhoutsebaan”. Ze maakten gebruik van de corona-crisis om, met een ludieke actie, de mogelijkheden die de baan heeft aan te tonen. Want tijdens de lock down daalde het autoverkeer er drastisch. Zo leggen ze nu een voorstel op tafel om de Turnhoutsebaan tijdelijk her in te richten. We kennen allemaal de problemen van de Turnhoutsebaan: gevaarlijk voor fietsers, chaotisch laden en lossen, te weinig plaats voor voetgangers op de smalle voetpaden. Dat laatste was maar al te duidelijk de laatste weken.

Hun voorstel is geïnspireerd op buitenlandse voorbeelden maar werd aangepast aan de specifieke situatie van de Turnhoutsebaan. Ze vragen daarbij de rijbaan te herleggen naar de bus- en trambaan en de vrijgekomen zone te gebruiken voor een fiets en wandelzone met mogelijkheid tot laden en lossen. 

Hun voorstel is geïnspireerd op buitenlandse voorbeelden maar werd aangepast aan de specifieke situatie van de Turnhoutsebaan. We juichen creatieve oplossingen, voor de uitdaging die de Turnhoutsebaan sowieso is, graag toe. Fractieleider Nahima Lanjri vroeg daarom aan bevoegd schepen Kennis hoe hij kijkt naar hun voorstellen? En of hij deze wenste te steunen. Helaas kregen we van de schepen enkel het antwoord dat er over de heraanleg van de Turnhoutsebaan wordt nagedacht. Dat was niet onze of hun vraag... .

Lees hier het artikel op gva.be.

12-05-2020