14-11-2017


Vlaanderen is dol op de fiets. Althans, we zijn gek op de fiets als we onze wielerhelden kunnen aanmoedigen. In de lente en de zomer op de weg, ‘s winters in de cyclocross. We zijn ook zot van de fiets als we met vrienden een uitstap kunnen maken, of kunnen deelnemen aan een fietsevent. Maar de fiets in zijn essentie: als vervoermiddel? Dat is andere koek. Mijn opinie in Gazet van Antwerpen.


Vlaanderen fietst graag. Organisaties die geld zoeken om projecten als kankerbestrijding, aandacht voor mucoviscidose of diabetes te financieren, weten dat al langer. Zo rijden duizenden fietsers mee met de 1.000 km tegen kanker of de Climbing for Life. De fiets als opstap voor succesvolle geldinzamelingen. De fiets bereikt alle bevolkingslagen. De manager fietst om te netwerken, verenigingen en vriendenclubs maken graag uitstappen, scholen promoten fietsgebruik, organisaties zien hem als marketinginstrument.

Maar de fiets blijft vooral een vervoermiddel. Die zijn plaats verdient naast de voetganger, openbaar vervoergebruiker en automobilist. En daar loopt het mis. Drie dodelijke ongevallen met fietsers in ’t stad zijn geen toeval. In steden moet de fiets zijn plaats nog krijgen.

In Antwerpen steeg het aantal fietsers vorig jaar nochtans met 5,36% tegenover 2015. In onze stad kiezen 41% van de mensen voor de fiets voor woon-werk of woon-schoolverkeer, veel beter dan het Vlaamse cijfer waar 83% van de verplaatsingen onder de 5 km met de auto wordt gemaakt.

De Antwerpse fietsers claimen van langsom meer hun domein. Is dat altijd netjes? Neen, er zijn soms conflictjes tussen voetgangers en fietsers die het woord trottoir anders interpreteren. Is alles slecht? Ook niet. Beleidsmakers zien het nut in van fietsdelen. In Antwerpen is de Velo een groot succes.

Er wordt helaas niet voluit gekozen voor de fiets. Maar in de stad is er geen andere optie. Al in 2016 koos CD&V voor Koning Fiets in heel Vlaanderen en recent lanceerde mijn partij de ‘Fietsdeal’ om lokaal fietsgebruik aan te moedigen én veiliger te maken. Weg dus met de auto, weg met het openbaar vervoer? Neen, een stad is diversiteit, ook in het verkeer. Met respect voor alle verkeersmodellen. Maar de fiets heeft de prioriteit, hij wordt Koning.

De fiets staat dan centraal in alle beslissingen rond publiek domein, investeringen, campagnes over vervoer in de stad. De fiets verbindt mensen, projecten en plekken. Geef hem nu ook als vervoermiddel een ereplaats in onze stad.
NB. Ja, ook ik rijd in de stad vooral met de fiets en voor de langere tochten neem ik met plezier mijn elektrische fiets. Niets mis mee.

Lees meer over Koning Fiets: www.koningfiets.be