Een recent onderzoek naar discriminatie op de Antwerpse huurmarkt toonde aan dat maar liefst 1 op 4 makelaars zich schuldig maakt aan discriminatie. De grootste slachtoffers van discriminatie zijn rolstoelgebruikers en etnische minderheden. In 36% van de gevallen werden mensen in een rolstoel niet eens uitgenodigd om de potentiële woning te gaan bezichtigen. Mensen die het al moeilijk hebben worden ook nog eens gediscrimineerd wanneer ze een woning willen huren. Ik drong er bij de schepen van gelijke kansen op aan om dringend actie te ondernemen. Er is nood aan een effectieve handhaving en praktijktesten.

De onderzoekers stellen duidelijk dat sensibiliseren alleen niet genoeg is. De tijd van sensibiliseren en informeren is inderdaad voorbij. Ik heb dat al vijf jaar gelden gezegd, tien jaar geleden gezegd en ik moet het helaas nogmaals herhalen. Het is tijd voor actie!

De resultaten zijn verbluffend. In onze stad wordt er niet alleen gediscrimineerd op vlak van herkomst maar ook op basis van een handicap en geslacht. We weten al langer dat er gediscrimineerd wordt, nu is het tijd om er effectief iets aan te doen. In de gemeenteraad pleite ik dan ook voor het gebruik van praktijktesten. Het is namelijk zeer moeilijk om te bewijzen dat je gediscrimineerd wordt. Als je geen bewijzen hebt, is het heel moeilijk om klacht in te dienen. Het is dan wel strafbaar, de nodige bewijslast leveren is vaak onbegonnen werk. Praktijktesten zijn nodig om een stok achter de deur te hebben.

Ik hoop dat we niet moeten voortleven in een stad waar we A- en B-burgers hebben. Ik hoop dat we ooit in een stad kunnen wonen waar er alleen maar A-burgers zijn. Iedereen moet  gelijke kansen krijgen. Niemand mag gediscrimineerd worden op basis van afkomst, seksuele geaardheid, handicap, gender of religie. 

Lees hier het artikel van Het Nieuwsblad.

16-12-2020