17-06-2021 - Zopas heeft de Ministerraad beslist om het systeem van consumptiecheques en coronapremies gebruiksvriendelijker en flexibeler te maken. Zo zullen werknemers deze cheques en premies binnenkort kunnen gebruiken in alle winkels, maar ook in bijvoorbeeld schoonheidssalons en rijscholen. Ook zal de regering de geldigheid van de nieuwe en bestaande cheques verlengen tot eind 2022. CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri is tevreden dat de regering gevolg geeft aan haar aanbevelingen.

Ik kaartte al eerder de problemen rond de consumptiecheques aan in het parlement (27 mei 2021). Zo bestaat er een grote onduidelijkheid over waar consumenten de cheques kunnen uitgeven, vervalt de geldigheidsduur van heel wat cheques binnenkort en zijn er praktische problemen met de papieren cheques. Ik deed hierbij enkele concrete voorstellen aan de minister om de cheques gebruiksvriendelijker te maken voor de handelaars én consumenten.

Het weinig gebruiksvriendelijke systeem frustreerde zowel houders van de cheques als handelszaken. Vele winkeliers konden de cheques niet aanvaarden wegens de complexe voorwaarden, anderen weigerden cheques door de hoge kosten die verbonden waren aan de papieren cheques. Houders van cheques liepen daardoor van het kastje naar de muur. Ook de informatie online was onduidelijk. Daardoor haakten velen af en lagen talloze cheques stof te vergaren in de kast.

De cheques en premies maken echter deel uit van de verloning van werknemers. Ik vind dat ze dus de breedste keuze moeten hebben waar en wat ze ermee aankopen. Ik ben erg opgetogen dat het toepassingsgebied nu verruimd wordt. Wie een cheque heeft, zal er nu eindelijk wel in zijn favoriete schoenenwinkel, schoonheidssalon of café mee terecht kunnen. Ook de verlenging van de termijn is, gezien de verwarring, een goede maatregel. Bovendien beloofde de minister om werk te maken van een algemene digitalisering. Papieren cheques zijn minder gebruiksvriendelijk en gaan vaak verloren.

De Ministerraad besliste zopas om het toepassingsgebied van de consumptiecheques uit te breiden. Zo zullen de cheques niet langer enkel in de horeca, een beperkt aantal winkels en voor culturele evenementen kunnen gebruikt worden. Vanaf 1 augustus kunnen de cheques ook besteed worden in alle winkels en ook in schoonheidssalons, rijscholen enz. Bovendien blijven zowel de reeds uitgegeven cheques als de nieuwe coronapremies geldig tot en met december 2022.

Zo zal het zorgpersoneel dat van de overheid consumptiecheques kreeg als dank voor hun inspanningen, hun cheques ruimer kunnen benutten. Daarnaast kunnen bepaalde werkgevers in het kader van het loonakkoord ook nieuwe cheques, de coronapremies, uitreiken aan hun werknemers. Deze zijn bedoeld voor bedrijven en sectoren die het goed gedaan hebben tijdens de coronacrisis.

Lees hier het artikel in De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad