06-01-2017

De berg achterstallige naturalisatiedossiers is vorig jaar gedaald van 24.716 naar 17.802. Heel wat aanvragers blijken al Belg geworden te zijn via een andere weg: hun gemeente. Belg worden is niet evident. Sinds 2013 moeten kandidaten aan strikte voorwaarden voldoen. Ze moeten minimaal 5 jaar in België zijn, een officiële landstaal kennen en aantonen dat ze gewerkt hebben aan hun integratie.

Intussen moet de overheid wel nog steeds de uitwassen van de oude procedure wegwerken. In 2014 had ze een achterstand van bijna 40.000 dossiers. Die berg was tegen eind 2015 geslonken tot 24.716 en werd vorig jaar verder afgebouwd tot 17.802. Een daling van 6.914 dossiers. Als alles goed gaat, hebben we tegen het einde van deze legislatuur alle achterstallige dossiers behandeld.


Niet alle kandidaten kregen vorig jaar goed nieuw te horen. De helft (3.505) mocht Belg worden, 1.488 mensen werden afgekeurd en de rest (1.921 dossiers) werd geklasseerd zonder gevolg, omdat die mensen inmiddels via de gemeentelijke procedure Belg zijn geworden, nooit hun dossier hebben vervolledigd, omdat ze zijn overleden of verhuisd naar het buitenland.


Wat opvalt is dat er vorig jaar maar 99 aanvragen meer bijkwamen voor naturalisatie. Die procedure is nu een uitzonderlijke gunst voor kandidaten die bijvoorbeeld uitblinken op sportief of wetenschappelijk vlak. De meeste aanvragers worden nu Belg via hun gemeente. Daar worden ze beoordeeld op de officiële criteria.


De afgelopen 2 jaar zijn er ruim 5.500 dossiers geklasseerd zonder gevolg omdat die mensen inmiddels via de gemeentelijke procedure Belg zijn geworden, hun dossier nooit vervolledigd hebben, omdat ze zijn overleden of verhuisd naar het buitenland. Voor het eerst heeft de commissie Naturalisaties bij alle gemeenten de namen opgevraagd van de personen die door hen de Belgische nationaliteit werden gegeven en een aanvraag tot naturalisatie hadden lopen. Van 129 gemeenten kwam geen reactie. De namen van de aanvragers uit die gemeenten zullen nu worden doorgegeven aan de minister van Binnenlandse Zaken om via automatische datamatching na te gaan of zij intussen al Belg zijn geworden.