Paul van de Roma, een monument

16 mei 2018

Paul van de Roma, een monument

 

We hebben gisteravond in de Roma nog eens een gezellig feestje gebouwd rond de grote bezieler Paul Schyvens. Paul neemt dan wel officieel afscheid van zijn Roma, helemaal weg zal hij nooit zijn. Want wat hij en zijn team op de Turnhoutsebaan in Borgerhout realiseerden blijft ongelooflijk, onwaarschijnlijk en toch waar. Terecht kreeg hij daar meerdere prijzen voor, met o.m. een prijs voor cultureel ondernemerschap, maar de grootste prijs is allicht dat hij de Borgerhoutenaren én cultuurminnend Vlaanderen opnieuw een volwaardige kunst- en cultuurtempel heeft geschonken.

Ik overdrijf niet: een cultuurtempel. Omdat de Roma meteen ook heel de Turnhoutsebaan en omgeving naar een hoger niveau heeft getild, en een enorme impact heeft gehad op de positieve beeldvorming van mijn district.

Toen de Roma – ooit de grootste cinema van Antwerpen – in 1982 sloot dacht niemand dat we ooit nog in die zaal grote vedetten zouden zien. Tot Paul Schyvens in 2002 de hand aan de ploeg sloeg, letterlijk heel wat buurtbewoners en vrijwilligers uitnodigde om mee te komen breken, kappen en puinruimen en samen met die vrijwilligers een nieuwe zaal uitbouwde. De rest van het verhaal is bekend: stukje bij beetje, en met veel renovaties is de Roma opnieuw een piekfijne theater- en muziekzaal. Paul, medewerkers en liefst 440 vrijwilligers hebben die cultuurtempel een onmisbare plaats gegeven in Vlaanderen.

Dat alles kon slechts dankzij de enorme gedrevenheid van Paul – hij noemt zich soms een moeilijk mens. Wél, Paul, zulke moeilijke mensen heb ik graag. We zien mekaar spoedig weer, in Borgerhout, in De Roma!

Categorie: 

Contact

E-mail: Nahima.lanjri@dekamer.be

Telefoonnummer: 02/ 549 89 45

Adres:

Paleis der Natie

Leuvenseweg 21

1000 Brussel

Twitter

Het rapport van Nahima


De Standaard looft consequentie en doorzettingsvermogen

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.