Ziekenvervoer: tariefzekerheid gevraagd voor ritten zonder vervoer

27-04-2016

27-04-2016

Ambulancediensten moeten geregeld uitrukken naar patiënten die ze niet moeten vervoeren.  Meestal gaat dit om patiënten die ter plaatse kunnen worden verzorgd.  Sommige ambulancediensten  rekenen niets aan de patiënten, terwijl anderen hoge bedragen aanrekenen. Ik heb in 2014 een wetsvoorstel  ingediend die een vaste vergoeding voorziet per gepresteerde rit zonder vervoer.

Het is ondertussen 2016 en daarom vroeg ik aan de minister van volksgezondheid hoe ver het staat met het  plan tot de herziening van de financiering van het dringend ziekenvervoer.  Eind november vorig jaar heeft de minister de adviezen ontvangen van de Nationale Raad voor Dringende Geneeskundige Hulpverlening . Er is voor dit dossier een tweewekelijks overleg opgestart tussen de beleidscellen van Volksgezond en Binnenlandse zaken. De minister heeft al 12 miljoen euro vrijgemaakt voor het optrekken van de permanentietoelagen van de ambulancediensten die actief zijn in het 112-stelsel.

Hopelijk  komt er zo snel mogelijk structurele oplossing voor de financiering van de ritten zonder vervoer, want ambulancediensten komen vandaag niet uit de kosten wanneer zij een rit zonder vervoer uitvoeren.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister