Ziekenhuiskosten rijzen de pan uit

04-02-2016

04-02-2016

De ziekenhuisbarometer van de Christelijke Mutualiteit van eind vorig jaar toont nog maar is dat de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers sterk blijven stijgen. Naar aanleiding hiervan heb ik minister Maggie De Block geïnterpelleerd in de commissie Volksgezondheid.

De sterke stijging van de  ereloonsupplementen maakt niet alleen de opname van de patiënt duurder  in eenpersoonskamers, maar kan ook leiden tot een duurdere hospitalisatieverzekering. Dit kan alleen maar nadelig zijn voor een betaalbare gezondheidszorg.  De supplementen zijn een middel voor ziekenhuizen om artsen aan zich te binden die dan op hun beurt een deel van deze supplementen afstaan aan het ziekenhuis.  Ik vroeg de minister of haar plan rond de nieuwe ziekenhuisfinanciering aandacht heeft voor dit probleem. De minister heeft aangegeven dat ze de financieringsbronnen van het ziekenhuis in het geheel wil aanpakken en dat men niet een deel kan wegnemen.

Daarnaast stelt men in de ziekenhuizen ook vast dat er steeds meer ‘comfortsupplementen’ worden aangerekend. Dit zijn extra’s die patiënten moeten betalen zoals het gebruik van de koelkast, wifi, tv enzovoort. Deze zaken zouden tot de standaarduitrusting van een ziekenhuis moeten behoren, omdat dit geen luxegoederen zijn. De minister zal deze problematiek mee in het kader nemen rond de financiering van de ziekenhuizen.

Lees hier het volledige verslag:

https://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/54/ic333.pdf