17-11-2016

Op 25 november vindt de Dag voor de Uitroeiing van Geweld tegen Vrouwen plaats. Elk jaar voer ik samen met andere vrouwen actie en deel ik witte lintjes uit aan het station in Berchem. Dit jaar voeren we actie tegen cybergeweld op vrouwen en meisjes.


De hoge cijfers tonen aan waarom er aandacht wordt gevraagd voor dit probleem. 73% van de vrouwen die online actief zijn, zijn ooit slachtoffer geworden van cybergeweld. 1 op 3 tienermeisjes wordt via sociale media geconfronteerd met ongewenste seksueel getinte opmerkingen. Hoewel ook mannen te maken krijgen met online bedreigingen en beledigingen, zal een vrouw die bijvoorbeeld een foto in bikini op sociale media plaatst sneller als ‘slet’ bestempeld worden, terwijl een jongen in bloot bovenlijf als ‘mannelijk’ en ‘cool’ wordt beschouwd.


Waar maakt men zich druk over, hoor ik u denken. Men kan toch de personen blokkeren of negeren?  Het probleem van cybergeweld heeft echter verstrekkende gevolgen. In de eerste plaats zullen vrouwen daardoor minder online actief zijn. Ze passen hun onlinegedrag aan uit angst voor mogelijke opmerkingen of beledigingen. Daarnaast beperkt het geweld zich niet alleen in de onlinewereld, maar speelt het zich verder af in de werkelijkheid. Denk maar aan de tienermeisjes die verder op de speelplaats worden gepest. 


Heel wat organisaties zetten zich in om geweld tegen vrouwen een halt toe te roepen. Ook ik heb de voorbije jaren niet stilgezeten om mijn steentje bij te dragen om geweld tegen vrouwen in onze samenleving uit te roeien. Zo werd het wetsvoorstel dat ik in 2012 mee indiende om huiselijk geweld makkelijker aan te pakken, goedgekeurd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de dader van huiselijk geweld onmiddellijk voor 10 dagen uit de gemeenschappelijke woning kan worden gezet. De vrederechter kan daarna bepalen of het huisverbod al dan niet wordt verlengd. Vroeger moest de mishandelde vrouw zelf naar de rechter stappen om een huisverbod te vragen. Hierdoor worden de slachtoffers ontlast van de administratieve rompslomp die ze kunnen missen als kiespijn in deze moeilijke periode.


Laten we ook de vrouwen niet vergeten die naar ons land komen in het kader van gezinshereniging. Een zeer kwetsbare groep als het aankomt op intrafamiliaal geweld. Vaak durven deze vrouwen niet de stap te zetten naar het politiebureau om een klacht in te dienen uit angst om uitgewezen te worden. Momenteel voorziet de wet geen bescherming voor vrouwen die net in ons land toekomen, waarvan de aanvraag tot gezinshereniging door de DVZ nog wordt onderzocht. Daarom heb ik nu een wetsvoorstel klaarliggen om deze groep van vrouwen te beschermen. Het spreekt voor zich dat intrafamiliaal geweld zich ook in dit stadium kan voordoen en niet na 6 maanden, wanneer men een tijdelijk verblijfsrecht krijgt. Dit wetsvoorstel beschermt de vrouwen door hun angst voor uitwijzing weg te nemen en de slachtoffers te wapenen, indien zij een klacht voor partnergeweld willen indienen en mogelijks de gezinswoning (tijdelijk) zouden willen verlaten.


Kortom, we hebben nog een lange weg te gaan om geweld tegen vrouwen uit te roeien. Vorig jaar waren er in ons meer dan 26.000 gevallen van fysiek intrafamiliaal geweld. Daarnaast worden vrouwen ook seksueel (651) en psychisch (16.952) onderdrukt. Geweld tegen vrouwen doet zich voor in verschillende vormen en moet daarom in zijn geheel worden aangepakt.