07-11-2014

Naar jaarlijkse gewoonte voert Vrouw & Maatschappij vandaag haar jaarlijkse Witte Lintjes campagne tegen geweld op vrouwen. In Antwerpen waren we vanochtend, vrijdag 7 november, terug te vinden aan het station van Antwerpen-Berchem. Naast Witte Lintjes deelden we ook flyers uit aan de pendelaars met beleidseisen om gezinsdrama's te voorkomen.

We focussen met onze actie op een moeilijk en gevoelig thema, waar we steeds vaker over horen in het nieuws. In België bestaat echter geen enkele structuur om het fenomeen in te dijken. Zelfs in de politiestatistieken ontbreekt een aparte categorie voor familiemoorden. Er wordt te weinig ingezet op onderzoek naar de oorzaken, risicofactoren en efficiënte maatregelen om gezinsdrama's te voorkomen.

Uit buitenlands onderzoek blijkt dat in tijden van financiële crisis het aantal gezinsmoorden dreigt toe te nemen. Bij elke procent stijging in het werkloosheidscijfer stijgt het aantal zelfdodingen en familiedodingen met 0,8%. Ook de toename van psychische problemen in de maatschappij verhoogt het risico op gezinsmoorden. Bijna 60% van de daders van gezinsdrama's leed dan ook aan een depressie. Een kwart daarvan waren vrouwelijke daders. Een snelle regeling van de terugbetaling van psychotherapie dringt zich dus op. Huisartsen moeten aangemoedigd worden om hun patiënten de stap naar psychotherapie te laten zetten. Gezinnen en (ex-)partners moeten ook beter ingelicht worden wanneer de patiënt uitbehandeld is en na opnames terug naar huis komt.

Met deze actie wil Vrouw & Maatschappij een aantal beleidsvoorstellen op de agenda zetten om mensen beter te wapenen tegen de omstandigheden waarin deze gezinsdrama's plaats vinden.

Wie een Wit Lintje draagt, zegt daarmee:

  • Geen geweld te plegen

  • Geweld ook niet oogluikend toe te laten of te verzwijgen

  • Geweldplegers aan te zetten om hulp te zoeken

  • Iedereen te overtuigen om geweld te doen stoppen

 

Wist je dat[1] …

… 86% van de gezinsmoorden gevolgd door zelfdoding worden gepleegd door mannen?

… 83% van de slachtoffers van gezinsmoorden, gevolgd door zelfdoding, vrouwen zijn?

… de belangrijkste motieven voor moord gevolgd door zelfdoding amoureuze jaloezie (56%) en familiale, financiële of sociale stress (27%) zijn?

… bij oudere daders (vanaf 55 jaar) ‘moord uit barmhartigheid’ in 43% van de gevallen het motief vormt?

…  59% van de daders van moord gevolgd door zelfmoord leed aan een depressie?

… in tijden van financiële crisis het aantal moorden  gevolgd door zelfdodingen stijgt?

… Slachtoffers van gezinsdrama’s zowel tot de midden- (67%) als lagere sociale klasse (33%) behoren?

…  Moeders die hun kinderen doden, meestal hun partner niet doden? 75% van de moorden op eigen kinderen (zonder doding van de partner) gebeurt door moeders.

… 27% van de daders die hun partner doodden reeds eerder waren veroordeeld voor huiselijk geweld?[2]

 Meer foto's: http://www.nahima.be/nl/witte-lintjes-vrouw-maatschappij-antwerpen-2014 



[1] De Koning E. & Piette M. (2014). A retrospective study of murder-suicide at the Forensic Institute of Ghent University, Belgium: 1935-2010. Medicine, Science and the Law, vol. 54(2), p. 88-98.

[2] Koeraadt F. & Liem M. Meervoudige doding in het gezin . Patronen en preventie van (fataal) geweld in gezinsverband. Amsterdam: Rozenberg Publishers.