14-09-2016

Graafmachineproducent Caterpillar sluit zijn vestiging in Gosselies, Charleroi. Daardoor zouden er 7000 directe of indirecte jobs verloren kunnen gaan. In de commissie Sociale Zaken betuigde ik mijn medeleven met de getroffen werknemers en pleitte ik ervoor om alles in het werk te stellen om de werknemers te helpen. Hen treft absoluut geen schuld voor de sluiting van het bedrijf.

Deze sluiting is echt een donderslag bij heldere hemel, al wist men dat het bedrijf de voorbije jaren de nodige moeilijkheden heeft gekend. In 2013 werden er al 1.331 mensen ontslagen, maar een nieuw ondernemingsplan zou perspectief bieden voor de toekomst. Ook wij zijn daarom verrast door deze beslissing. We betreuren de fiscale inspanningen van de federale en Waalse overheid ten gunste van Caterpillar. Het is dan ook logisch dat we nagaan in hoeverre we de verleende staatssteun kunnen terugvorderen, zoals we dat destijds deels hebben kunnen doen bij de sluiting van Opel Antwerpen. 

Het VBO heeft ook de oprichting van een taskforce voorgesteld met daarin vertegenwoordigers van de overheid, de arbeidsbemiddeling, de beroepssectoren en de werknemers, teneinde zo snel mogelijk werk te maken van de reïntegratie van de werknemers. Als de vakbonden alternatieve oplossingen zien om de tewerkstelling geheel of gedeeltelijk te vrijwaren, hebben zij daartoe al onze steun.

 Lees hier mijn tussenkomst in de commissie pg. 21-22