Waarom geen halve vakantiedagen voor onthaalouders?

10-02-2016

10-02-2016

Onthaalouders die een halve dag werken krijgen vandaag een volledige dag vakantie aangerekend. Onthaalouders hebben recht op 20 vakantiedagen. In de commissie Sociale Zaken vroeg ik de Minister van Sociale Zaken of er geen mogelijkheden bestaan voor onthaalouders om een halve dag vakantie op te nemen.


Omwille van het bijzonder, sui generis, statuut van onthaalhouders vallen zij echter niet onder wetgeving in verband met de jaarlijkse vakantie. Zij kunnen wel zelf bepalen wanneer zij 20 sluitingsdagen inplannen. Dit maakt ook dat de 20 (onbezoldigde) sluitingsdagen, gelijkgesteld worden met effectief gewerkte dagen. Het bijzonder statuut houdt namelijk enkel rekening met de prestaties die effectief geleverd werden. Een kinderopvangdag staat bovendien los van het tijdstip waarop de onthaalouder het kind opvangt en het uurrooster dat hij of zij hanteert. Dit maakt dat er heel wat verschillende opvangplanen en uurroosters bestaan waarop onthaalouders werkzaam zijn.


In Vlaanderen loopt momenteel een proefproject met onthaalouders in het werknemersstatuut. Zij hebben wél recht op dit verlof.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister.