Vreemdelingen niet langer uitgesloten van vrijwilligerswerk

12-04-2014

12-04-2014

Buitenlandse studenten die een jaar als vrijwilliger willen komen werken in een bejaardentehuis, asielzoekers die mee willen helpen op het schoolfeest van hun kinderen, jongeren in procedure die monitor willen worden op de speelpleinwerking: eindelijk wordt vrijwilligerswerk voor vreemdelingen officieel toegelaten.

Tot voor kort werden vreemdelingen die niet beschikten over een arbeidskaart om te mogen werken in ons land uitgesloten van vrijwilligerswerk. Het parlement keurde op de valreep een wetsvoorstel goed dat ik samen met enkele collega’s indiende. Vvrijwilligerswerk staat voortaan ook open voor vreemdelingen.

Ik pleit al geruime tijd voor het toekennen van het recht aan alle legaal verblijvende buitenlanders om vrijwilligerswerk uit te oefenen : ‘vrijwilligerswerk geeft mensen de kans om actief te participeren aan de maatschappij en zich ten volle te integreren. Bovendien helpt het bij het leren van onze taal.’ Deze regeling komt tegemoet aan de vraag die al geruime tijd leeft bij vele  Vlaamse vrijwilligersorganisaties.

De wet voorziet de nodige controlemechanismen om misbruik te voorkomen: het kan immers niet de bedoeling zijn dat vrijwilligerswerk wordt misbruikt om mensen in het zwart aan het werk te zetten of uit te buiten.