24-03-2017

Uit de studie van de UGent bleek afgelopen week nogmaals dat discriminatie nog welig tiert. Het gaat dan over discriminatie op basis van afkomst, maar even goed op basis van leeftijd of ook geslacht. Discriminatie is niet alleen onaanvaardbaar en onwettelijk, maar door te discrimineren laten we talent verloren gaan, terwijl we elk talent nodig hebben op onze arbeidsmarkt.

Daarom heb ik, samen met collega’s van de meerderheid twee jaar geleden een resolutie uitgewerkt om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. Deze werd met een ruime meerderheid goedgekeurd op 2 juli 2015. Naast het inzetten op zelfregulering vroegen we de regering ook om een stok achter de deur te voorzien voor hardleerse bedrijven die blijven discrimineren. In de resolutie werd daarom opgenomen dat gerichte anonieme controles moeten kunnen uitgevoerd worden door de inspectie om bewijsmateriaal te verkrijgen in het kader van een gerechtelijk onderzoek.

We zijn ondertussen bijna twee jaar verder. Tijdens de plenaire vergadering vroeg ik minister Kris Peeters naar een stand van zaken. Het is hoog tijd dat er wordt voortgewerkt en dat er in een wettelijk kader kan voorzien worden. Het is niet de bedoeling overal binnen te vallen of om een heksenjacht te openen, maar gericht, als ultieme stok achter de deur. Hopelijk hebben we de stok zo weinig mogelijk nodig. Ik verkies nog steeds de wortel om vooruit te geraken.

 

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister (p. 25-28).