Verwijdering criminele illegalen met vierde gedaald in 4 jaar

10-02-2012

10-02-2012

Uit een parlementaire vraag aan Staatssecretaris De Block is gebleken dat het aantal repatriëringen van criminele illegalen tussen 2008 en 2011 is afgenomen met een vierde. Zo zakte het aantal repatriëringen van 413 in  2008 naar 314 in 2011.

De staatssecretaris liet weten dat hét probleem de identificatie van de illegalen blijft. Het is moeilijk om aan de weet te komen wie ze echt zijn en uit welk land ze echt komen. Steeds meer illegalen weten dat ze zich voor Algerijn moeten uitgeven, want dat land neemt zijn illegalen niet terug." De Block zei dat er toch wel nood is aan een centrum voor criminele illegalen.

Dit is juist wat wij al langer bepleiten binnen Antwerpen. Ik wil daarom nogmaals benadrukken dat we geen jaren dienen te wachten tot zo'n nieuw Centrum voor criminele illegalen is gebouwd. We moeten proactief handelen en "out-of-the-box durven denken. Zo kan bijvoorbeeld een aparte afdeling in een bestaand gesloten centrum voor illegalen gebruikt worden als een tijdelijke oplossing.

De Seefhoek kwam in het verleden al meermaals in het nieuws m.b.t. criminele illegalen. Ik ben dan ook tevreden dat staatssecretaris De Block geld gaat proberen vrijmaken om de situatie in de Seefhoek te verbeteren maar mijn ervaring heeft mij al geleerd dat enkel budget niet voldoende is. Er moet daadkrachtig worden opgetreden zodat de situatie niet enkel in de statistieken maar ook op de grond verbetert.

Met de recent gestemde wet op de verwijdering van illegalen, die binnenkort zal verschijnen in het Staatsblad, wordt alvast een horde genomen om de verwijdering van criminele illegalen vanuit gevangenissen te vergemakkelijken.

Hier kan u het artikel uit de GVA lezen.