Vertienvoudiging van het aantal Turkse asielaanvragen na couppoging

16-11-2016

16-11-2016

De mislukte staatsgreep in Turkije heeft tot een heksenjacht geleid op mensen die het regime als staatsgevaarlijk beschouwd.  De vervolging van deze mensen laat zich in verschillende landen voelen, ook bij ons.

Sinds de mislukte couppoging hebben al 226 Turken in ons land een asielaanvraag ingediend. Dat is een vertienvoudiging van het aantal asielaanvragen. Mensen die willen vluchten kunnen vaak Turkije niet uit, omdat hun paspoorten worden ingehouden of ongeldig verklaard als ze weg willen. Indien ze er toch in slagen om het land te ontvluchten dan worden de familieleden die zijn achtergebleven gechanteerd. 

Deze middeleeuwse praktijken kunnen we niet zomaar tolereren. We moeten de mensen helpen van wie het paspoort door de Turkse autoriteiten in beslag  werd genomen. Ons land kan via diplomatieke weg druk uitoefenen op Turkije om deze heksenjacht te doen stoppen. 

Bron: Belga

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de staatssecretaris (p.17-18).

Pers

Lees hier mijn reactie in Het Laatste Nieuws:

http://www.hln.be/hln/nl/37662/Staatsgreep-Turkije/article/detail/2984707/2016/11/16/Turkse-asielaanvragen-vertienvoudigd-sinds-couppoging-Zeer-opmerkelijk-en-zorgwekkend.dhtml