26-04-2013

Minister Onkelinx bevestigde deze week in haar antwoord op een parlementaire vraag van mij dat de regering ingaat op het voorstel van de sociale partners om een aantal uitkeringen te verhogen in de loop van 2013.

Met deze maatregel probeert de regering de koopkracht te behouden van diegenen die zich in een precaire positie bevinden.

  1. Ten eerste zullen de minima en berekeningsplafonds van de werkloosheids- en invaliditeits­uitkeringen worden opgetrokken met 2% . Voor de pensioenen volgt een verhoging van 1,25%. De uitkeringen in de takken arbeidsongevallen en beroepsziekten worden opgetrokken met 0,3%.
  2. Ten tweede wordt het vakantiegeld opgetrokken: voor gepensioneerden met 8,6% , voor invaliden tot 308,9 euro (gespreid over twee jaar, verhoging van 66 euro in 2013 en 100 euro in 2014).
  3. Ten derde wordt er extra budget voorzien voor uitkeringen voor hulp van derden en de optrekking van het klein minimumpensioen voor gemengde loopbanen.

Alle verhogingen zullen in de loop van 2013 worden uitgevoerd. Voor de werkloosheid gebeurde dit reeds in maart. De verhoging van het vakantiegeld volgt in mei en voor de pensioenen is het wachten tot september.

Nahima Lanjri is zeer tevreden met de geplande verhogingen, die de koopkracht van uitkeringsgerechtigden moeten verzekeren. Ze dringt erop aan dat de minister tijdig alle Koninklijke Besluiten zou nemen, zodat de geplande timing kan gevolgd worden.