Terugsturen van gevangenen van Marrokaanse origine mogelijk

22-04-2011

22-04-2011

Vanaf 1 mei bestaat er de mogelijkheid om gevangenen met de Marokkaanse nationaliteit gedwongen terug te sturen naar Marokko om daar hun straf uit te zitten.

De aanzet van deze insteek kunnen we al terugvinden onder de regeringen Dehaene (CD&V) en geniet de steun van de volledige CD&V fractie. Het heeft sinds de eerste gesprekken van 1997 een lange weg moeten afleggen maar het is er dus eindelijk. Het verschil met de voorgaande regeling is dat er vroeger echt de wens moest zijn van de gedetineerde om naar zijn land van oorsprong te gaan. Deze regeling bleef echter een dode letter indien we vele studies ernaast legden. Met de ratificatie van dit verdrag kan justitie echter beslissen dat hij zijn straf in Marokko dient uit te zitten.  Deze maatregel maakt een ontlasting mogelijk van ons al zwaar belaste gevangeniswezen waar volgens de laatste cijfers ongeveer 1.100 gedetineerden van Marokkaanse origine zijn.

Deze maatregel zou wel enkel van toepassing zijn op een beperkte populatie van deze geïnterneerden maar het is alvast een fundamenteel verschil met vroegere benaderingen. Persoonlijk ben ik wel van mening dat we moeten opletten dat de regeling humaan blijft. Ik pleit dan ook voor een casus per casus behandeling maar desalniettemin is het een zeer duidelijk signaal dat gastvrijheid grenzen heeft.