Swissport: een staking komt er niet zomaar

17-05-2013

17-05-2013

De staking bij de bagageafhandelaar Swissport heeft voor heel wat ongemakken gezorgd bij reizigers. Bovendien was er ook heel wat imagoschade en economisch verlies voor onze grootste luchthaven van het land. Maar een staking komt er niet zomaar. Als reizigers steeds goedkoper willen vliegen en de concurrentie onder bagageafhandelaars toeneemt en zich vertaalt in arbeidsomstandigheden die niet meer normaal zijn, moeten we ons toch vragen durven stellen.

Ik heb de minister van werk dan ook geïnterpelleerd over deze staking en aangedrongen op een goed akkoord tussen vakbonden en directie.

Waarom staakte men ?

De grond van de staking lag bij de sterk toegenomen werkdruk die was veroorzaakt door recent afgesloten contracten met de luchtvaartmaatschappijen tegen tarieven die 25 % lager liggen dan normaal.

Een situatie waar we als overheid oog voor moeten hebben. Zo heeft het Europees Parlement op 18 april 2013 een nieuwe verordening goedgekeurd dat men in de toekomst voor luchthavens zoals Zaventem dient te beschikken over drie bagageafhandelaars, maar heeft men in diezelfde verordening ook op gewezen dat de lidstaten erover moeten waken dat er geen loondumping komt en dat de arbeidsvoorwaarden worden gerespecteerd.

Iets waar we nu vragen over kunnen stellen en een oplossing voor dienen te bieden indien we in de toekomst over een betrouwbare bagageafhandelaar in Zaventem willen rekenen.

Hier kan u mijn vraag en antwoord vinden

Hier kan u mijn tussenkomst in de plenaire vergadering vinden