Steunmaatregelen bouwsector mogen niet in strijd zijn met EU-regels

27-04-2016

27-04-2016

De bouwsector kende vorig jaar een groei van 1,6%, maar toch zien we dat de werkgelegenheid in de sector de laatste jaren telkens met 5% dalen. De verschillende oorzaken zijn gekend: schijnzelfstandigen uit andere landen komen hier werken aan een lagere loonkost en betalen hun sociale zekerheid in hun land van herkomst  aan een lager tarief.

In de commissie sociale zaken  vroeg ik aan de minister hoe de 600 miljoen euro  zal worden ingezet die in het kader van de taxshift werd gereserveerd voor de bouwsector. De minister bevestigde dat dit bedrag bovenop de algemene maatregelen zal komen voor de sector. Momenteel is er nog geen consensus over een werkbare regeling, maar iedereen aan tafel is constructief om een oplossing te vinden.  Daarnaast heeft de Europees Commissaris Marianne Thyssen een ontwerp tot aanpassing van de detacheringslijn voorgesteld aan de Europese Commissie. Dit zal er onder meer toe leiden dat de loonvoorwaarden voor gedetacheerden dezelfde moeten zijn als in het werkland.

De steunmaatregelen voor de bouwsector is in stap in goede richting.  Maar er moet ook worden gewaakt dat de verdeling van de 600 miljoen euro aan steunmaatregelen niet in strijd zijn met Europese regelgeving. 

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister