Sociale infomarkt voor mensen uit nieuwe Europese lidstaten

04-05-2011

04-05-2011

Sinds Schengen stellen de Europese landen hun grenzen open voor elke Europese burger. Dit is ook van toepassing op Europese burgers die over de grenzen heen willen gaan werken. Zo kan iemand uit Estland hier aan de slag en een Belg in pakweg Spanje. De nieuwe werknemers die hier aankomen hebben echter geen kennis van de Belgische wetgeving met zijn rechten en plichten.

Het ontbreekt hun vaak niet aan wil om hun leven hier op te bouwen en deel te nemen aan onze samenleving. Kennis over hoe onze samenleving in elkaar steekt missen ze echter nog grotendeels wat hen kwetsbaar maakt. Zo krijgen we binnen onze vakbond ACV, onze mutualiteit CM en Internationaal Comité (landelijke federatie van en voor migrantenorganisaties)nvan deze groep mensen in Antwerpen vaak vragen rond arbeidsvoorwaarden in de bouwsector of bij dienstencheques, wat met kinderbijslag en ziekteverzekering, wat met overdraagbaarheid van opgebouwde rechten in het land van herkomst, hoe aansluiting vinden bij het verenigingsleven, … .

Met de sociale infomarkt van zaterdag (30 april) wil de Koepel van Christelijke Werknemersorganisaties een gepast antwoord bieden aan de grieven van  deze nieuwe werknemers vanuit onze dienstverlening. tijdens deze infomarkt werd er informatie versrek via workshops over tewerkstelling, lonen, gezondheidszorg, thuiszorg, taallessen Nederlands, rechtshulp, opleidingen en de mogelijkheden van het verenigingsleven.

We stelden ook het nieuw opgerichte infopunt ‘arbeid en gezondheid’ voor, een uniek gegeven in België. We hopen zo vele mensen op een goede manier wegwijs te kunnen maken in verschillende aspecten van onze samenleving.

Ik vind dit initiatief van het ACW een hoopvol initiatief. Het laat aan de nieuwe burgers zien dat we als maatschappij onze verantwoordelijkheid durven nemen en hen begeleiden naar een goede integratie. Daarbij laten we op een zeer symbolische wijze zien dat we hen beschouwen als volwaardige burgers en niet als wegwerpwerknemers.

Klik HIER om de foto's van de dag te bekijken. Het ACW heeft ook een folder uitgebracht over acties die ze gaat ondernemen om nieuwkomers te helpen, deze kan je HIER vinden.