Sociaal Reuzeke voor Welzijnsschakels Borgerhout

04-10-2011

04-10-2011

Welzijnsschakels Borgerhout werd de winnaar van het eerste Sociaal Reuzeke van Borgerhout. ACW Borgerhout wil hiermee organisaties bekronen die zich inzetten voor een betere verstandhouding en samenwerking tussen diverse groepen in de samenleving.

Welzijnsschakels Borgerhout haalde het van andere Borgerhoutse initiatieven als 't Werkhuys, Inyenyeri-De Ster vzw, Madama Fortuna, De Drei Pleintjes, Vrijwilligerswerking Kras, Steunpunt Oud-Borgerhout en Sering vzw. Zij konden wel nog de publieksprijs winnen. Deze werd door de ruim 60 aanwezigen aan de vrijwilligerswerking van KRAS, steunpunt Oud-Borgerhout, toegekend.

Welzijnsschakels Borgerhout won de prijs van de jury omdat de organisatie zich intra-muros vooral richt op mensen die alleen zijn en behoefte hebben aan een luisterend oor. Zij zijn elke dinsdagvoormiddag welkom voor een babbeltje, een spelletje, informatie. Kortom, voor een deugddoende ontmoeting met anderen. Waar materiële nood is helpt Welzijnsschakels die te milderen. Vooral extra-muros richt de werking zich naar allochtonen, die er terecht kunnen om beter Nederlands te leren praten. Er worden ook contacten met de school van de kinderen gelegd. Mensen die hun weg niet vinden in het kluwen van diensten en documenten van onze maatschappij, vinden bij Welzijnsschakels een helpende hand. Eventueel wordt samen met de hulpzoekenden ook contact gelegd met andere instanties.

De publieksprijs, waarvoor zaterdag live gestemd kon worden door de ruim 60 aanwezigen, ging naar de vrijwilligerswerking van KRAS, steunpunt Oud-Borgerhout. KRAS Borgerhout is een professionele jeugdwerking. Men zet sterk in op kinderen en jongeren kansen bieden en sterker maken. Dit leidde tot een uitgebreide vrijwilligerswerking. Een groep jongeren zet zich vrijwillig in tijdens clubactiviteiten, de opendeurdag, het toneelproject, buurtfeesten, grote kuis, opknapwerkjes aan het gebouw, het zomerkamp en clubweekends, ... Zonder hen zou de jeugdwerking een groot aantal van hun activiteiten niet (zo goed) kunnen verwezenlijken.

Gevraagd naar hun boodschap aan de politiek, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2012, antwoordde Ahmed, begeleider van de vrijwilligers van KRAS: "Op het Journaal zagen we onlangs dat jongeren in Borgerhout aan hun lot worden overgelaten. Wij tonen aan dat dat beeld niet klopt en nodigen alle politici uit om vanuit het stadhuis op de Grote Markt eens wat vaker naar Borgerhout af te zakken om te kijken wat wij doen."

De publieksprijs kon worden toegekend dankzij de steun van de Nationale Loterij.

Het Sociaal Reuzeke

Het Sociaal Reuzeke ontleent zijn naam aan de Borgerhoutse Reuzekes, die dit jaar hun 300e verjaardag vieren. De Borgerhoutse Reuzekes mogen dan al kleiner zijn dan hun soortgenoten uit andere gemeenten, op een kar trekken ze in stoet dansend door de straten. Met souplesse en elegantie. De Reuzekes waren ook dit jaar weer een feest voor iedereen tijdens hun optocht.

Luc Moerkere, ACW-mandataris in het district Borgerhout lichtte het opzet van de prijsuitreiking toe: "Diversiteit is één van de hoofdkenmerken van het hedendaagse Borgerhout. Want zowel jong en oud, diverse religies en culturen, andere sociale status en gezinssituatie hebben er hun thuis. ACW Borgerhout stelt vast dat deze groepen samen leven zonder grote conflicten, maar ook dat zij vrij onverschillig staan tegenover mekaar. Daar waar het ACW precies wil opkomen voor een warme samenleving, een sterk middenveld en een hecht sociaal weefsel.

Het Sociaal Reuzeke dat het ACW aan een vrijwilligerswerking toekent, wil een erkenning vormen voor een kleinschalig initiatief van die vereniging of organisatie die zich inzet om de verstandhouding en samenwerking tussen de verschillende groepen te verbeteren. Ook dat vraagt net zoals bij de stoet met de Reuzekes inzet, flexibiliteit, respect en een zekere elegantie. Zoals de Reuzenstoet zich niet tot een specifieke doelgroep richt, zo speelt het concrete doel van de organisaties geen rol bij de toekenning van de prijs: zowel de integratie van bejaarden of gehandicapten, het samen leven van verschillende culturen, het beter begrip nastreven tussen andere opinies en religies,... komen in aanmerking."

Het Sociaal Reuzeke werd zaterdag 24 september in Borgerhout uitgereikt door volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid Nahima Lanjri. Districsschepen Walter Van den Branden verwelkomde de genomineerde verenigingen. Raadslid Luc Moerkerke licht het doel van het Sociaal Reuzeke toe.

De uitreiking vond plaats in het districtshuis Borgerhout, Moorkensplein 1. De uitreiking werd opgeluisterd door het koor De Ster – Inyenyeri. De receptie achteraf werd verzorgd door de vereniging El Moustaqbal.

Hier kan u videoverslag van de avond vinden