07-06-2018

De tewerkstelling van mensen met een migratieachtergrond ligt in ons land nog steeds te laag. In België was vorig jaar slechts 54 procent van de mensen tussen 25 en 64 jaar die buiten Europa geboren zijn, aan de slag. Het algemene percentage voor heel Europa is 65 %. Een belangrijk instrument om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken zijn de mystery calls.  Vanaf 1 juli zullen er in de praktijk mystery calls kunnen worden uitgevoerd. Uit de praktijk blijkt echter dat zowel bij de werknemers als bij werkgevers slechts weinigen correct geïnformeerd zijn over de concrete toepassing van deze nieuwe maatregel.

Ik vroeg in de commissie Sociale Zaken aan minister Kris Peeters, de stand van zaken over de operationele uitrol van de mystery calls en of er een gerichte informatiecampagne gepland staat, om dit beter bekend te maken bij de werknemers en werkgevers. Er is volgens de minister, momenteel  een richtlijn van de procureur-generaal in opmaak. Zodra de magistratuur er klaar voor is, kan de procedure van start gaan. De magistraten krijgen ook een specifieke opleiding met betrekking tot de materie "discriminatie". Zoals reeds gezegd zullen vanaf 1 juli mystery calls kunnen worden uitgevoerd, omdat de inspecteurs eerst moeten worden opgeleid.  Verder is er geen informatiecampagne gepland, omdat men ervan uit gaat dat de maatregel ook zo haar doel zal bereiken.

Het is belangrijk dat er klare informatie komt van de overheid. Mensen moeten weten hoe zij melding kunnen maken van een klacht en zij moeten weten dat zij daar verder bij betrokken worden. Het lijkt mij noodzakelijk dat men dat doet. Als er dan nog bijkomende nood is aan campagnes, dan kan men dat nog bekijken. Een minimum aan informatie lijkt mij echt wel nodig. Indien mensen immers niet weten dat nu wel praktijktests mogelijk zijn, dat die mystery calls wel kunnen worden ingeroepen en dat zij niet alleen slachtoffer hoeven te zijn, maar dat zij ook als derde, als vertrouwenspersoon, als opbouwwerker of als VDAB-medewerker van discriminatie melding kunnen maken en de zaak aan het rollen kunnen brengen, dan kunnen zij daarvan ook geen gebruikmaken.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister. Pg 22-25