10-12-2018

Vandaag, op de internationale dag van de mensenrechten, rond ik mijn observatiemissie van de verkiezingen in Armenië af. Ik was hier de afgelopen dagen op vraag van de voorzitter van de OVSE George Tseretelli als hoofd van de OVSE-observatiedelegatie. Ik leidde samen met speciaal coördinator Peter Osusky het observatieteam voor de verkiezingen van gisteren, zondag 9 december, in goede banen. Als parlementaire waarnemer was het onze taak om toe te kijken op het verloop van de kiesverrichtingen en om na te gaan of de verkiezingen tegemoetkomen aan de afspraken van de OVSE-overeenkomst van Kopenhagen, waarin Armenië zich ertoe heeft verbonden om democratische verkiezingen te organiseren.

 

Armenië heeft gisteren, zondag 9 december, vrije verkiezingen gehouden. De waarnemers van onze OVSE-observatiedelegatie hebben geen grote tekortkomingen bij de kiesverrichtingen vastgesteld: er was een open politiek debat, ook in de media, quasi geen verkiezingsmisdrijven zoals het kopen van stemmen, en de verkiezing verliep kalm en vredevol zonder intimidatie. Toch zijn er nog enkele verbeterpunten: mensen met een beperking hadden bijvoorbeeld geen recht om te stemmen, hoewel internationale standaarden voorschrijven dat dit wel mag. Ook voor gender representatie is er nog een weg te gaan: op de kieslijsten was 32% vrouw, maar zij voerden nauwelijks campagne en werden ook nauwelijks in partijcampagnes vermeld, waardoor dezelfde verhouding zich niet zal weerspiegelen in het parlement. Ook op het vlak van financiering van de campagne kunnen er nog stappen gezet worden: organisationele kosten zoals werknemers, kantoorruimte en communicatie moesten niet gerapporteerd worden. Op basis van deze tekortkomingen hebben we aanbevelingen geformuleerd voor verbeteringen.   

 

Ik ben blij dat ik als hoofd van de observatiemissie van de OVSE met mijn team kon vaststellen dat de vrije verkiezingen in Armenië een succes waren. Met de verbetering die we hebben geformuleerd doet Armenië het volgende verkiezingen hopelijk nog beter bij de kiesverrichtingen.

Lees hier meer.