Overleg over Wet-Major

29-01-2016

29-01-2016

Op 11 december 2015 kwam minister Kris Peeters tot een akkoord met de Eurocommissaris voor Transport voor de modernisering van de havenarbeid in ons land, beter bekend als een aanpassing van de Wet Major. Dit akkoord zou tegen juli 2016 in de wet aangepast moeten zijn en over een periode van vier jaar geïmplementeerd worden.


In de toekomst zullen werkgevers vrij zijn om havenarbeiders te rekruteren buiten de bestaande pool, doch het dienen steeds erkende havenarbeiders te zijn. Met dit akkoord vermijden we een ingebrekestelling en bijhorende boete door de Europese Commissie. Op verschillende momenten was er reeds overleg met de sociale partners, die voorzichtig positief reageerden. Het omzetten van het akkoord tot wetgeving en het uiteindelijke implementeren zal ook steeds gebeuren met overleg en inspraak van de sociale partners.


Dit is een uiterst complex, maar ook een uiterst belangrijk dossier voor de economie, de haven, de werkgelegenheid in die haven, voor duizenden gezinnen voor wie het brood op de plank afhankelijk is van een job in de haven.
Het is u tot nu toe gelukt om een veroordeling af te wenden en om te werken aan een oplossing. Er is een actieplan. Belangrijk is dat de minister erin geslaagd is om de sociale partners on speaking terms te houden. Ze praten met mekaar, ze luisteren naar mekaar en ze werken samen aan een oplossing. Ik hoop dat ze dat blijven doen en dat de minister dat kan faciliteren.

 

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister (p. 13-15).