Opletten geblazen voor éénieder met een dossier gezinshereniging

11-07-2012

11-07-2012

Vanaf dit jaar gebruikt de Dienst Vreemdelingenzaken een nieuwe procedure voor gezinnen die een dossier gezinshereniging hebben lopen en het grondgebied willen verlaten tijdens de zomermaanden. Indien je een visumplichtige "vreemdeling" en je niet beschikt over een elektronische vreemdelingenkaart, zal je bij je terugkeer naar België opnieuw een visum moeten aanvragen bij het bevoegde Belgische consulaat in het buitenland.

Geen onoverkomelijk probleem, maar best wél rekening mee houden bij d opmaak van je zomerplannen. Je kan een koude douche vermijden door je goed te informeren.

Dit is een aanpassing van het vroegere beleid. Toen gold er een uitzonderingsregel voor onderdanen van Marokko, Tunesië en Turkije. Vanaf dit jaar is er geen onderscheid meer en valt men op de procedure voor alle andere nationaliteiten. Een logische keuze als je het mij vraagt.

Ik wil je deze tip nog meegeven omdat deze informatie niet staat op de openbare website van DVZ, maar wel is meegedeeld aan de Belgische gemeenten en door DVZ bevestigd.

Voortaan is de volgende regeling van toepassing:

  • Een vakantie naar het buitenland met attest van immatriculatie geeft geen recht om België terug binnen te komen. Dat kan pas met een elektronische vreemdelingenkaart (en met een nationaal paspoort), of anders met een paspoort met geldig visum.
  • Wie een paspoort en attest van immatriculatie in het kader van gezinshereniging heeft en vanuit het buitenland terug België wil binnenkomen, moet eerst een nieuwe visumaanvraag indienen in het buitenland, bij het consulaat dat bevoegd is voor België. Men kan daar een "terugkeervisum" aanvragen "om de procedure gezinshereniging in België voort te zetten".
  • Het consulaat stuurt dergelijke aanvraag door naar de DVZ in België. De DVZ beslist dan niet alleen over het (terugkeer)visum maar ook over de aanvraag gezinshereniging. DVZ onderzoekt dus meteen ook de voorwaarden zoals bestaansmiddelen, ziekteverzekering, huisvesting en dergelijke.
  • Wanneer de voorwaarden voor gezinshereniging niet voldaan zijn, wordt het (terugkeer)visum normaal gezien geweigerd.
  • Wanneer de voorwaarden voor gezinshereniging voldaan zijn, wordt het (terugkeer)visum toegestaan. DVZ meldt beide beslissingen ook aan de gemeente. 
    • Bij aankomst in België moet betrokkene zich dan binnen de geldigheidstermijn van het terugkeervisum aanbieden bij de gemeente. De gemeente maakt dan direct de elektronische vreemdelingenkaart aan (en geeft indien nodig in afwachting een bijlage 15 af).
    • Als betrokkene zich na terugkeer pas bij de gemeente aanbiedt na de geldigheidstermijn van het visum, wordt betrokkene geacht geen belang meer te hebben bij de toegekende procedure. In dat geval zou hij een nieuwe procedure gezinshereniging moeten opstarten