Oorlog aan de moedersterfte

05-05-2011

05-05-2011

De Parlementairen voor de Millenniumdoelstellingen eisen een krachtdadig beleid tegen moedersterfte

De Amerikaanse hulporganisatie, save the children, plaatst ons land op de 8ste plaats op een internationale ranking om moeder te worden en kinderen op te voeden. Dit is een enorm schouderklopje op het gezinsbeleid dat wij voeren en hebben gevoerd in het verleden.Het enige punt waar België internationaal slecht scoorde was bij de loonverschillen tussen mannen en vrouwen, maar daar zijn wij via een quota-regeling naar Scandinavisch voorbeeld hard aan het werken. 

Dit wil echter niet zeggen dat op internationaal vlak alles peis en vree is op vlak van moederschap. Ondanks alle inspanningen uit het verleden is er gewoon geen vooruitgang in de strijd tegen moedersterfte. Zo sterft er elke anderhalve minuut een vrouw aan de gevolgen van haar zwangerschap of bevalling. Veel hangt af van de mate waarin de gezondheidszorg in een land is uitgebouwd en ook in de westerse wereld is moedersterfte niet uitgesloten maar het overgrote deel kunnen we vinden in de derde wereld.

Daar zwanger worden is meedoen aan een spel Russische roulette; een spel waar veel vrouwen weinig aan kunnen doen vanwege een gebrek aan voorlichting en voorbehoedsmiddelen & de sociale druk om een groot gezin te stichten.

Ter vergelijking:

Land

Moedersterfte door complicaties bij de zwangerschap

België

1 op 7.800 zwangerschappen

Verenigde Staten

1 op 4.800 zwangerschappen

D.R. Congo

1 op 24 zwangerschappen

Afghanistan

1 op 8 zwangerschappen

Niger

1 op 7 zwangerschappen

Daarom dat de Parlementairen voor de Milleniumdoelstellingen samen met een tiental zwangere vrouwen een symbolische actie gevoerd hebben. Uit solidariteit met de moeders in het Zuiden hadden de vrouwen de woorden "SOS mama" op hun bolle buiken laten schilderen.

 

De Parlementairen voor de Millenniumdoelstellingen, een informele groep met leden van verschillende politieke partijen uit Kamer en Senaat, willen dat België een krachtdadig beleid voert rond seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, en de strijd tegen moedersterfte ernstig neemt. Actie is noodzakelijk doordat de sterfte van een partner hele gezinnen financieel hypothekeert in dit deel van de wereld waar armoede alomtegenwoordig is.

Voor verder informatie kan je steeds hier verder informatie vinden over moedersterfte in de derde wereld.