Onterecht uitbetaalde uitkeringen: gegevens bijhouden

19-07-2016

19-07-2016

Volgens de cijfers van de RVA zouden er momenteel voor een totaalbedrag van 291 miljoen euro aan onterecht betaalde uitkeringen circuleren. Het gaat daarbij niet alleen over werkloosheidsuitkeringen, maar ook andere. Zij maken nu het voorwerp uit van een preventief beleid van de RVA om onterechte uitkeringen te weren, alsook van een repressief beleid van Justitie om ze terug te vorderen, als zij onterecht werden betaald.

In februari 2015 al vroeg ik aan toenmalig staatssecretaris voor de bestrijding van de sociale fraude naar de terugvordering van uitkeringen bij Syriëstrijders. Volgens de RVA zou er bij 35 van de 70 Antwerpse Syriëstrijders sprake zijn van onterecht uitbetaalde uitkeringen.  Toen werd gezegd dat de terugvordering grotendeels via de FOD Financiën verliep. Ik stelde hierover nog enkele vragen aan de minister van Financiën.

Ik vind het eigenaardig dat er geen link kan worden gelegd tussen de terugvordering en de identiteit van de betrokkenen. Als er nu één groep is waarover wij het eens zijn dat we die goed in het oog moeten houden, dan is het wel de groep van terroristen en Syriëstrijders. Volgens mij zal er nog werk moeten worden verricht op het vlak van het bijhouden van de gegevens, zodat wij heel goed in kaart kunnen brengen of die uitkeringen al dan niet kunnen worden teruggevorderd.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister (p.7-9).