08-02-2016

Mensen die de vrijheid van meningsuiting misbruiken om haat te zaaien moeten een halt worden toegeroepen. In 2014 steeg het aantal meldingen van cyberhaat met maar liefst 40%.

In de commissie Volksgezondheid vroeg ik aan staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs, welke maatregelen er genomen zijn om racisme tegen te gaan. De staatssecretaris verwees onder meer naar de gespecialiseerde vorming van magistraten over hoe men tegen racistische websites kan optreden die vanuit het buitenland opereren.

Daarnaast vroeg ik ook aan de staatssecretaris hoe het zit met de ontwikkeling van de app voor melding van cyberhaat. Dit is een drempelverlagend initiatief van het Centrum voor Racismebestrijding die ik enorm toejuich. Volgens mevrouw Sleurs bevindt zich de app in de opstartfase en zal deze over enkele maanden actief zijn. 

In het verleden zijn racistische websites reeds veroordeeld geweest door Belgische rechtbanken. Ondanks de veroordelingen  bleven bepaalde websites toegankelijk voor het Belgisch publiek. Er zijn echter grenzen aan vrijheid van meningsuiting. Het verspreiden van haatboodschappen kunnen en mogen we niet accepteren. 

Lees hier het volledige verslag.