OCMW's krijgen eindelijk de nodige ondersteuning

12-11-2016

12-11-2016

Ik ben tevreden dat de federale regering ingaat op mijn vraag om OCMW's een bijkomende toelage toe te kennen voor de begeleiding van vluchtelingen. Het parlement keurde een wetsontwerp goed dat een toelage van 10 % van het leefloon per erkende vluchteling toekent aan een OCMW. De regeling geldt voor dit jaar en volgend jaar.
 
Het doel van deze toelage is om OCMW's te ondersteunen in hun taak om te zorgen voor een vlotte maatschappelijke integratie van erkende vluchtelingen (en subsidiair beschermden). De vluchtelingencrisis zorgde namelijk niet alleen voor een grote instroom aan asielzoekers, maar ook voor een grote uitstroom aan erkende vluchtelingen (voor het jaar 2016 gaat het tot dusver om 9.510 erkende vluchtelingen en 2.538 subsidiair beschermden). Heel wat van deze mensen kloppen aan bij het OCMW, hetzij voor financiële ondersteuning, hetzij omdat ze op zoek zijn naar een woning, scholing of opleiding. Ook al wordt het leefloon voor 100 % terugbetaald door de federale overheid, onze OCMW's hebben ook extra ondersteuning nodig om de begeleiding door onze maatschappelijke werkers voor iedereen kwaliteitsvol te kunnen verderzetten. Ik ben blij dat er aan mijn oproep van vorig jaar nu gevolg wordt gegeven. (vraag van 18 november 2015: http://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/54/ic271.pdf p. 14)
 
Ik geef graag nog een aantal facts and figures mee in de hoop een aantal vooroordelen de wereld uit te helpen. Zo blijkt uit onderzoek dat ongeveer 57 % van de asielzoekers recht heeft op een leefloon eens men erkend is. De andere 43 % ontvangt dus géén leefloon omdat men werkt of niet behoeftig is. Na vier jaar stelt men vast dat het aantal personen dat nog een leefloon ontvangt, daalde tot 25 %. Het is dus zeker niet zo dat àlle asielzoekers zomaar voor lange tijd een leefloon ontvangen'. Het gaat daarnaast ook niet enkel om het toekennen van financiële steun. Onze maatschappelijke werkers helpen deze mensen richting een woning, een school, een opleiding, … In die zin spelen zij een cruciale rol om deze nieuwkomers te helpen succesvol te integreren en uit te groeien tot volwaardige burgers. Op die manier kunnen zij op hun beurt bijdragen aan onze maatschappij: een win-win voor iedereen, zowel  voor de vluchteling als voor de samenleving! Alleen door mensen een kans te geven een plek te vinden in onze samenleving en daarbij onze solidariteit te betuigen, kunnen we bouwen aan een inclusieve samenleving, een WIJ-samenleving.

Heel concreet wil dit zeggen dat o.m. ook het OCMW van Antwerpen extra geld zal krijgen voor de begeleiding van erkende vluchtelingen. In september telde Antwerpen 5.123 vluchtelingen. Slechts 1 op 9 vluchtelingen in Antwerpen ontvangt vandaag een leefloon.

 

 

In de pers

Het Laatste Nieuws, 11.11.2016, OCMW's krijgen meer geld voor begeleiding vluchtelingen (c)

 

Lees hier het verslag van de bespreking in de commissie Volksgezondheid.