Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in het Maximiliaanpark

14-12-2017

14-12-2017

Onder de personen die in de maand september en daarna werden gecontroleerd in het Maximiliaanpark in Brussel, bevonden zich een heel aantal niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV). Het gaat over een zeer kwetsbare groep. Een aantal van hen weet niet dat ze in aanmerking komen voor gezinshereniging. Dat heb ik begin september in een aantal gesprekken ter plaatse vastgesteld. Ik heb aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie gevraagd om hoeveel NBMV het gaat en wat er met hen zal gebeuren.

Het gaat om 78 NBMV. Opvallend: veel van die jongeren blijken geen asiel te willen vragen en zouden niet geïnteresseerd zijn in een beschermingsstatuut. De voornaamste reden is dat velen willen doorreizen naar hun familie in het Verenigd Koninkrijk (VK). Bij het opruimen van het vluchtelingenkamp in Calais sloten Frankrijk en het VK een tijdelijk akkoord en daardoor konden honderden NBMV doorreizen naar hun familie in het VK. De staatssecretaris vindt het echter niet nodig om zelf ook een tijdelijk akkoord af te sluiten met het VK. Want jongeren die kunnen aantonen dat ze er familie hebben, zouden in aanmerking komen voor familiehereniging. 

Sommige van de NBMV willen hier wel asiel of een statuut aanvragen maar zijn al geregistreerd bij het binnenkomen van Europa. Alleen wanneer er familie van hen legaal in een land aan de buitengrenzen verblijft, zal de NBMV worden teruggestuurd.

Ik heb er bij de staatssecretaris dan ook op aangedrongen om de informatiecampagnes van de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil, die twee keer per week de mensen in het park informeren, te verduidelijken. Maak hen duidelijk dat zij geen mensensmokkelaars moeten betalen om een eventuele oversteek te regelen omdat zij gewoon via de legale weg naar hun ouders of familie kunnen gaan.


Lees hier mijn vraag en het antwoord van de staatssecretaris (p. 14 - 17).