Moet patiënt betalen als hij niet vervoerd werd?

06-02-2017

06-02-2017

Ambulancediensten rekenen regelmatig facturen door aan patiënten zonder de patiënten ooit te hebben vervoerd, bijvoorbeeld omdat hulp ter plaatse volstond of omdat de patiënt overleed. Dit zijn de zogenaamde ‘nutteloze ritten’. Dit is onwettig en dus strafbaar. Ik vroeg in de commissie Volksgezondheid wat de minister zal ondernemen om deze problematiek aan te pakken. 

 

In het kader van de begroting voor de gezondheidszorg van 2016 werden de toelagen voor de ambulancediensten verdrievoudigd om de onderfinanciering van deze diensten aan te pakken. Patiënten moeten aan de mutualiteiten laten weten dat kosten worden aangerekend voor een vervoer zonder patiënt. Melden de mensen dit niet bij het ziekenfonds, dan kan het ministerie van Volksgezondheid ook niet optreden. Doen ze dit wel, dan kan de FOD Volksgezondheid de ambulancedienst eventueel zelfs beboeten.

 

Wij moeten de verzekeringsinstellingen aanraden om contact op te nemen met de FOD Volksgezondheid, zodat de gepast sancties kunnen volgen. In afwachting van een duidelijke regelgeving heb ik een wetsvoorstel klaarliggen om de financiering van de ambulancediensten structureel te maken, door een vaste vergoeding per gepresteerde rit zonder vervoer in te voeren. Een beperkt deel van de kosten zouden dan doorgerekend kunnen worden aan de patiënt.

 

Lees mijn vraag en het antwoord van de minister pg. 26-29.

 

Lees hier mijn wetsvoorstel.