Misbruik tijdelijke werkloosheid: overheid en werknemer allebei slachtoffer

27-06-2016

Om misbruik met onderaanneming in geval van tijdelijke werkloosheid tegen te gaan, keurde het parlement eind april een wetsontwerp met betrekking tot diverse bepalingen goed. Het werk dat normaal verricht wordt door de werknemer die tijdelijk werkloos gesteld wordt, mag door de werkgever niet aan derden worden uitbesteed tijdens de duur van de tijdelijke werkloosheid.

Via onderaanneming gebeurt dat soms toch. De werknemer wordt dan vervangen door een goedkoper iemand. Dan spreken we over misbruik of dumping.  In de commissie vroeg ik aan de minister hoe ver het staat met de uitvoering van het wetsontwerp. De minister heeft zijn administratie verzocht om een geschikt wetgevend kader uit te werken dat de RVA in staat zal stellen op doeltreffende wijze tegen dergelijke misbruiken op te treden.  De minister heeft  een eerste ontwerp ontvangen en zal dit zo snel mogelijk afronden.

Ik hoop dat het wetsontwerp zo snel mogelijk word uitgevoerd, want zowel de overheid als de vervangen werknemer zijn er wel het slachtoffer van.

Lees hier mijn vraag en antwoord van de minister pg. 12-13

27-06-2016