Misbruik huisarbeid: ruimere mogelijkheden voor arbeidsinspectie

23-06-2016

23-06-2016

Jaarlijks komen ongeveer 1.500 klachten binnen bij de inspectiediensten over meer dan 18.000 huisarbeiders. Vorig jaar werden er 6.897 vaststellingen gedaan door de inspectie. Zwartwerk en het welzijn van de huisarbeiders op het werk waren de meeste overtredingen die men kon vaststellen. De sector van het huispersoneel is dan ook heel gevoelig voor misbruiken. Het is ook een sector die gebruik maakt van verschillende statuten: huispersoneel, dienstbodes, au pairs enzovoort.

Men zou volgens mij een aantal regels met betrekking tot de arbeidsinspectie moeten aanpassen om de controle te vergemakkelijken in woningen die nu erkend zijn als werkplaats voor personeel. Vandaag de dag krijgt de inspectie wel toegang tot woningen waar au pairs werken, terwijl dat strikt genomen zelfs geen werknemers zijn. Dit is niet het geval voor huispersoneel. Het lijkt me noodzakelijk dat de wetgeving op dat vlak wordt aangepast, zodat de inspectie gemakkelijker controles kan uitvoeren op de werkvloer, ook als het gaat om privéwoningen, uiteraard zonder de privacy te schenden. In de commissie sociale zaken vroeg ik aan de minister hoe hij ervoor kan zorgen dat de Sociale Inspectie makkelijker toegang krijgt tot privé-woningen dan nu het geval is. Er wordt momenteel overlegd binnen de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk. Men wil nagaan op welke wijze de welzijnswetgeving het best kan worden toegepast op huisarbeiders op basis van hun specifieke arbeidsomstandigheden en de risico’s waaraan ze worden blootgesteld.

Het lijkt het mij ook noodzakelijk om misbruiken zoals uitbuiting en zwartwerk of situaties waarbij huispersoneel wordt opgesloten, op de werkvloer aan te pakken. We moeten de wetgeving aanpassen om de inspectie ruimere mogelijkheden te geven. Ik reken daarvoor op de medewerking van de minister.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister. Pg.31-32

In de pers

De Standaard, 21/06/2016, Werken als een beest voor kost en inwoon, (c) Raissa Dhondt

 

Lees meer over mijn eerste vraag.