Minimumuitkeringen optrekken tot aan de Europese armoedegrens

15-02-2016

15-02-2016

In het regeerakkoord werd het engagement aangegaan om geleidelijk aan de minimumuitkeringen voor sociale zekerheid en sociale bijstand op te trekken tot aan de Europese armoedegrens. Daaronder vallen ook de uitkeringen voor ziekte en invaliditeit. De huidige bedragen voor uitkeringen bij ziekte en invaliditeit staan nog niet voor iedereen, in elke situatie, op het niveau van die Europese armoededrempel. Ik stelde hierover een vraag aan de minister.

Enkele voorbeelden die aantonen dat het bedrag voor ziekte- en invaliditeitsuitkering zeker vaak onder die armoedegrens ligt. Een alleenstaande die voltijds tewerkgesteld is als werknemer en wordt betaald aan het gewaarborgd minimumloon van 1 559 euro, krijgt tijdens zijn eerste zes maanden een bruto-ziekteuitkering van afgerond 935 euro. Dat komt netto neer op 831 euro. Dat ligt dus ver onder de 1 085 euro die het eigenlijk zou moeten zijn. Vanaf de zevende maand heeft hij/zij dan wel weer, indien hij/zij aan de loopbaanvoorwaarden voldoet, recht op een minimumuitkering van bruto 1 145 euro oftewel netto 1 018 euro, wat ook nog net onder de armoedegrens valt.

Een alleenstaande zelfstandige zit ook met een probleem, want vanaf de tweede maand ziekte heeft hij recht op een maandelijkse uitkering van bruto 1 092 euro, wat netto overeenkomt met 971 euro. Dus ook hij zit onder de armoedegrens.

Een van de belangrijkste middelen om de minimumuitkeringen tot het niveau van de Europese armoededrempel te verhogen, is en blijft de welvaartsenveloppe. De regering heeft er zich toe verbonden de opeenvolgende welvaartsenveloppes tot in 2020 voor 100 % te besteden. Het is altijd al de gewoonte geweest de verdeling van het bedrag over de diverse vervangingsinkomens door de sociale partners wordt gedaan.

Ik ben uiteraard blij dat er met de volledige besteding van de welvaartsenveloppe al een inspanning wordt gedaan. Dit zal echter niet genoeg zijn om alle uitkeringen op te trekken tot boven de armoedegrens. Bijkomende inspanningen vanuit de regering zijn gewenst. Ik volg dit van dichtbij op. Het is trouwens een engagement dat ook is opgenomen in mijn resolutie over armoede, die ondertussen is goedgekeurd.

 

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister (p.15-17).