Middelen vrijgemaakt voor aanpak sociale fraude

09-05-2016

09-05-2016

Na de begrotingscontrole werden er extra middelen vrijgemaakt om 100 nieuwe inspecteurs aan te werven tegen sociale fraude en sociale dumping. Deze nieuwe inspecteurs zouden tegen 1 juli bij de inspectiediensten aan de slag moeten gaan. Dat zou dit jaar moeten resulteren in het terugvloeien van 25 miljoen euro bijkomende inkomsten bovenop de 100 miljoen euro die al voorzien was als opbrengsten uit de aanpak van sociale fraude.

In de commissie sociale zaken vroeg ik aan de staatssecretaris hoe ver het staat met de aanwervingsprocedure en of de timing zal worden gehaald. Daarnaast zou een eerste inbreuk niet meteen leiden tot een boete. Mijn vraag aan de staatssecretaris was dan ook of dit voor alle soorten inbreuken geldt.

Om de aanwervingsprocedure te versnellen gaat men eerst kijken naar de wervingsreserve. De focus ligt niet alleen op het aanwerven van extra inspecteurs, maar ook op de reorganisatie van de Sociale Inlichting- en Opsporingsdiensten. Het valt niet uit te sluiten dat er vertraging zal worden opgelopen door de extra inspanningen die men moet leveren.  Het niet betalen van de boete bij een eerste inbreuk geldt niet voor zware inbreuken van niveau 4. 

Wij hebben zelf ook aangedrongen op meer inspecteurs en ik hoop dat de staatssecretaris er echt werk van zal maken om die zo snel mogelijk aan te werven. De 25 miljoen euro aan inkomsten mag geen cijfermatig gegeven zijn om het gat in de begroting  te dichten.

Lees hier mijn vraag en antwoord van de staatssecretaris pg. 16-18