Meer transparantie voor aanvraag humanitair visum

07-03-2016

07-03-2016

Het aantal mensen dat met een humanitair visum naar België komt is het voorbije jaar verdrievoudigd. In totaal werden 843 humanitaire visa uitgereikt. De stijging in het aantal uitgereikte humanitaire visa heeft onder meer te maken met de huidige vluchtelingencrisis.

In de commissie vroeg ik aan de staatssecretaris voor asiel & migratie welke criteria er worden gehanteerd bij het uitreiken van dit visum. Algemene criteria zijn er niet, omdat elke aanvraag gebaseerd is op de persoonlijke toestand van de aanvrager. De aanvragen worden op individuele basis onderzocht en als de Dienst Vreemdelingezaken oordeelt dat de individuele situatie de afgifte van een visum niet rechtvaardigt dan zullen ze deze beslissing motiveren.

De huidige procedure is onduidelijk en weinig transparant. Zo is er bijvoorbeeld een bejaard Syrisch koppel dat graag naar ons land wil overkomen. Via hun zoon die in ons land  woont deden ze een aanvraag om met een humanitair visum naar België te komen.  Hun aanvraag werd vorige week geweigerd. Een vluchtelingenstatuut aanvragen zit er voor hen niet in. Daarvoor zou het bejaard koppel op een bootje richting Griekenland moeten stappen en de hele Balkan landen moeten doorkruisen. Een aanvraag indienen voor gezinshereniging kan ook niet, omdat de zoon meerderjarig is.

Ik pleit voor meer transparantie gezien de forse stijging forse stijging van de aanvragen.  Daarmee zeg ik niet dat de procedure versoepeld moet worden. Ik ben niet voor het creëren van een nieuwe migratieroute. De bevoegdheid moet bij de minister blijven liggen, maar aan de hand van dit voorbeeld kan wel duidelijk gemaakt worden wanneer een aanvraag kans heeft of niet.

Lees hier mijn vraag en antwoord van de staatssecretaris. Bekijk hier de cijfers.

De Morgen 07.03.2016 "Vier keer meer vluchtelingen veilig naar België" (c)