Medische regularisatie is verstrengd

23-11-2011

23-11-2011

Gisteren is in de kamercommissie binnenlandse zaken het wetsontwerp goedgekeurd voor een verstrenging van de regularisatie vanwege medische redenen. In de toekomst zal een arts van de Dienst Vreemdelingen zaken een niet ernstig verzoek onmiddelijk in de prullenmand gooien.

Een belangrijke wijziging omdat de regularisatie om medische redenen meer en meer wordt misbruikt. Dit bleek uit een mondelinge vraag aan Staatssecretaris Wathelet. Uit de statistieken van DVZ bleek namelijk dat men dit jaar voor het eerst meer aanvragen heeft gekregen voor medische regularisatie dan voor humanitaire regularisatie. Een situatie vol misbruik indien je de slagingskansen van het dossier ernaast legt. Maar 5 % van de aanvragen van dit jaar zijn ingewilligd. De aanvragers hopen dus dat ze kans maken maar in de praktijk is dit niet zo. Een perceptieprobleem met hoog oplopende kosten tijdens de procedure. Zo liepen de kosten van de procedure in minder dan tien jaar op van een 17,6 miljoen tot 39,8 miljoen euro. Actie was dus hier dringend nodig.

De nieuwe regeling zou die rotte appels moeten verwijderen

  • De aanvrager dient naast het gestandardiseerde medisch getuigschrift ook over een getuigschrift te beschikken dat niet ouder is dan drie maanden.
  • De erkende geneesheer kan een aanvraag onmiddelijk afwijzen indien er geen sprake is van een ernstige ziekte.
  • Ook als men niet reageert op een oproeping van de erkende geneesheer wordt de aanvraag automatisch afgewezen.

Ik hoop dan ook dat dit wetsvoorstel niet enkel de frauduleuze dossiers wegfiltert maar ook een duidelijk signaal geeft dat deze procedure voor de écht zieken is en niet voor iedereen.

Hier kan u  de parlementaire vraag vinden van kamerlid Lanjri.

Hier kan u het wetsontwerp vinden over de medische regularisatie.

Hier kan u het artikel uit de Gazet Van Antwerpen (GVA) vinden.