Marokkaanse Rif-regio: wat is de stand van zaken vandaag?

20-10-2017

20-10-2017

De Rif-regio, in het noorden van Marokko, is sinds oktober 2016 in de greep van aanhoudende protesten tegen de autoriteiten van het land. De protesten groeiden uit tot de Hirak-beweging die de corruptie in de regering aanklaagt. Ik heb vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gevraagd wat de stand van zaken is en hem mijn bezorgheid uitgedrukt over het lot van de mensen daar.

Volgens de minister zijn de protestacties verminderd, maar blijft de sfeer gespannen. Sinds eind mei wordt er harder opgetreden tegen de betogers. De betoging van 20 juli werd door de Marokkaanse autoriteiten verboden en verschillende kopstukken van Hirak zijn aangehouden. Volgens een recent verslag van Human Right Watch zijn er meer dan 200 personen aangehouden en is er sprake van politiegeweld. Voorlopig is het afwachten hoe de situatie verder zal evolueren. Er is gepleit voor overleg en dialoog. Het protest heeft ertoe geleid dat verschillende projecten, zoals de bouw van een ziekenhuis, nu effectief worden uitgevoerd.

De bevordering en bescherming van de mensenrechten is prioritair voor ons land, zowel op nationaal niveau als in de betrekking met andere landen. Op mijn vraag zal de minister dit onderwerp aankaarten met zijn Marokkaanse collega bij een bilaterale ontmoeting.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister.