11-04-2014

CD&V wil een échte versterking van de mantelzorgers die verder gaat dan een symbolische erkenning zoals deze van staatssecretaris Courard. Mantelzorgers zijn onmisbaar in een warme samenleving en spelen een grote rol in het proces van vermaatschappelijking van de zorg. In onze vergrijzende samenleving zullen mantelzorgers meer dan ooit een belangrijke plaats innemen.

Vandaag keurde de commissie sociale zaken het ontwerp betreffende de erkenning van de  mantelzorger goed. Het wetsontwerp van staatssecretaris Courard definieert het begrip ‘mantelzorger’ en creëert mogelijkheid om een erkenning als mantelzorger aan te vragen bij het ziekenfonds. Op deze manier wil staatssecretaris Courard een wettelijke basis leggen voor sociale of fiscale maatregelen ten voordele van de mantelzorger. Dit ontwerp bevat echter geen enkel concreet voordeel voor de mantelzorgers.

Uiteraard ondersteunt CD&V deze symbolische erkenning voor de mantelzorger, die gezien kan worden als een blijk van waardering. Anderzijds zijn wij geen vragende partij voor een ‘mantelzorgstatuut’ dat aanleiding kan geven tot professionalisering van de mantelzorg. Het mooie is immers dat het gaat om een kosteloze, onzelfzuchtige vorm van zorg en niet om een ‘prestatie’.

CD&V-kamerlid Stefaan Vercamer: “Belangrijker dan de creatie van een statuut is voor ons het versterken van de positie van de mantelzorgers  onder de vorm van opleidingen, psyhosociale ondersteuning en een uitbreiding  van het netwerk aan onthaal- en opvangcentra.”

Ik benadrukte dat  mantelzorgers  moeten kunnen rekenen op een zorggarantie: “Wanneer de zorgbehoevende nood krijgt aan meer formele zorg moet die voor handen zijn. Dat is bij uitstek een Vlaamse bevoegdheid.”

“Laat ons gaan voor een maximale ondersteuning en waardering van het werk van mantelzorgers en laat mantelzorg vooral mantelzorg blijven: het spontaan helpen van familie, buren en vrienden vanuit een gevoel van verbondenheid “, besloten we.