13-11-2013

De regering heeft een beslissing genomen waarbij mensen met een lager inkomen op een veel makkelijker manier een hogere terugbetaling krijgen van hun ziektekosten. België beschikt over een uitstekende gezondheidszorg, maar niet iedereen heeft de financiële middelen voor de eigen bijdrage. Voor die mensen bestaat het OMNIO-statuut en de verhoogde tegemoetkoming. Dit statuut diende men in het verleden steeds aan te vragen aan het ziekenfonds. Een administratieve drempel voor velen. Dat zal binnenkort veranderen.

Ik ben tevreden dat de ministerraad op 24 oktober het voorstel tot hervorming van de verhoogde tegemoetkoming en het OMNIO-statuut heeft goedgekeurd. Dat garandeert dat alle gezinnen met bescheiden inkomens daadwerkelijk het recht op de verhoogde tegemoetkoming krijgen. Deze hervorming wil de verhoogde tegemoetkoming en het OMNIO-statuut tot één systeem te laten samensmelten. Een volledig automatische toekenning zit er nog niet direct in, maar de hervorming omvat wel een actieve benadering van gezinnen die het financieel moeilijk hebben..

Zo zou het vanaf 2015 mogelijk zijn om een gegevensstroom te creëren tussen de Algemene Administratie van de fiscaliteit, het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering en ziekenfondsen om mogelijke rechthebbenden van de verhoogde tegemoetkoming automatisch te identificeren.