Jongeren vinden vlotter en sneller werk via Duo for a Job

18-01-2018

18-01-2018

Jonge werkzoekenden krijgen bij Duo for a Job persoonlijke en intensieve begeleiding van ervaren 50-plussers. “Deze aanpak werkt”, zegt volksvertegenwoordiger Nahima Lanjri die een bezoek bracht aan de Antwerpse vestiging. “Op deze manier gaat er minder talent verloren en vinden jongeren vlotter een job.”

“Duo for a Job brengt werkzoekende jongeren in contact met 50-plussers die hen daarbij willen begeleiden”, zegt Carlos Rovzar, manager van Duo for a Job in Antwerpen. “Wij werken met jongeren tussen 18 en 30 jaar die moeilijk werk vinden. Het gaat over nieuwkomers en oudkomers. We merken dat er nog altijd een groot verschil is tussen het aantal autochtone en allochtone jongeren die aan het werk zijn. Van nog te veel jongeren worden de talenten niet aangesproken. Anderzijds hebben we onze mentoren: dat zijn 50-plussers met een pak ervaring en competenties. Duo for a Job gaat op zoek naar de juiste match: welke jongere is het best gebaat met welke mentor. Dat zoeken wij uit en die mensen brengen wij samen.”

Van links naar rechts: Nahima, Carlos, mentor Walter en Abdulrahman.

Abdulrahman

De 25-jarige Irakees Abdulrahman zit samen met Walter, een gepensioneerde dierenarts uit Opwijk, voor het scherm van een tablet. Ze bekijken vacatures die mogelijk interessant kunnen zijn voor Abdulrahman. “In 2014 ben ik in België aangekomen”, vertelt hij. “Ik ben intussen subsidiair beschermde. Ik volg lessen Nederlands en moet nog twee modules afleggen om mijn opleiding elektriciteit af te maken.” Nochtans heeft de jongeman al een diploma. “Hij is biomedisch ingenieur”, zegt Walter. “Hij herstelde medische apparatuur. Als dierenarts heb ik daar ook nog mee gewerkt.”

Abdulrahman behaalde zijn diploma aan een universiteit van Oekraïne. “We zoeken nu uit waar we die documenten kunnen laten vertalen om ze te kunnen voorleggen aan de erkenningscommissie”, zegt Walter. “En we gaan vandaag uitzoeken of Abdulrahman binnenkort een stage als elektricien kan starten.”

Voor Walter is het zijn tweede mentee. “Vorig jaar begeleidde ik Rusha, een 29-jarige vrouw uit India. Ze heeft een master in de zoölogie en ik dacht dat ze met dat diploma wel werk kon vinden in de Zoo. Dat is niet gelukt. Ze volgt nu een opleiding tot apotheek-assistente bij TNA en ze behoort tot de besten van haar klas.”

Van links naar rechts: Sharmarke, mentor Hans en Nahima.

Sharmarke

Even verderop zitten Sharmarke, een 21-jarige man uit Somalië, en Hans die als verpleger werkt in het Sint-Vincentiusziekenhuis. “Ik werkte al in een RVT en heb nu een tijdelijke job bij KatoenNatie”, vertelt Sharmarke. “In september wil ik een opleiding als zorgkundige beginnen.” “Hoewel Sharmarke al vlot Nederlands spreekt, moet hij zich vooraf nog bijscholen”, zegt zijn mentor Hans. “Hij gaat gedurende vijf maanden een speciale cursus Nederlands volgen waarbij de vakterminologie over zorgkunde aan bod komt. Dit is nog geen traject naar werk, maar het zou zonde zijn dat hij als afwasser aan de slag gaat. Ik kan hem helpen om zijn talent op een goede manier in te zetten.”

140 duo’s

“We zijn hier vorig jaar gestart en brachten al 70 duo’s bij elkaar”, zegt Carlos. “Onze doelstelling voor dit jaar is om 140 duo’s te maken.” Een duo werkt gedurende zes maanden samen. Mentor en mentee engageren zich om elkaar elke week minstens twee uur te zien. “De hoofddoelstelling is om deze jongeren zelfredzaamheid bij te brengen”, zegt Carlos. “Bovendien verdubbelt de coaching van een mentor hun kans op een job. Dat blijkt uit de wetenschappelijke impactmeting die is uitgevoerd. Die stelt dat na 12 maanden 54 procent van de mentees een job heeft gevonden en dat 20 procent van hen een stageplaats heeft gevonden of een beroepsopleiding volgt.”

“Mooie cijfers”, zegt Nahima Lanjri. “Wat mij verheugt is dat Duo for a Job er mee voor zorgt dat talent dat anders onbenut zou blijven nu toch bereikt wordt. Economisch gaat het beter en er zijn momenteel veel vacatures. Om de kosten van de vergrijzing en de sociale zekerheid verder te kunnen dragen, moeten we met zoveel mogelijk mensen aan de slag. Een job hebben is goed voor je zelfontplooiing en het draagt bij tot je integratie in de maatschappij.”

Oproep

“We zijn nog op zoek naar mentoren”, zegt Carlos. “Ze krijgen een vierdaagse opleiding en ze kunnen gedurende het hele traject een beroep doen op ondersteuning van de professionals van Duo for a Job.”

“Deze oproep van Duo for a Job ondersteun ik graag”, besluit Nahima Lanjri. “Ben jij een jongere die op zoek is naar een job en daarbij nog wel wat ondersteuning kan gebruiken? Ben jij een 50-plusser die twee uur per week tijd heeft om zo een jongere te begeleiden? Neem dan contact op met Duo for a Job.”

Duo for a Job, Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen, 03/231.69.35, antwerpen@duoforajob.be, duoforajob.be/nl.

Getuigenissen van duo’s: http://bit.ly/2FKsec7