Volgens de bouwsector zouden er tegen 2020 26.000 jobs verloren gaan. Goedkope arbeidskrachten uit landen als Polen, Roemenië en Bulgarije worden als belangrijkste reden aangehaald. Ik stelde een vraag aan de minister over specifieke steunmaatregelen voor de bouwsector.

De lastenverlaging via de tax shift levert ruim 80 miljoen euro op voor de bouwsector. De maatregel voor de eerste aanwerving levert 22 miljoen euro op. Er werd een extra budget van 604,9 miljoen euro uitgetrokken. Over de precieze operationalisering van het bedrag worden momenteel gesprekken gevoerd met de sector. Concreet en specifiek wordt bekeken of het stelsel van de ploegenarbeid kan worden aangepast, zodat ook de bouwsector onder dat stelsel valt. Op die manier zou op een erg creatieve manier worden tegemoetgekomen aan de vragen van de bouwsector en zou men de loonkloof kunnen verkleinen.

Ik vind het goed dat de minister inzet op het aanpakken van misbruiken en sociale dumping en dat men creatieve oplossingen zoekt om de loonkloof maximaal te verkleinen.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister (p.18-23).

24-06-2016