Historische achterstand naturalisatiedossiers daalde met ruim 16.000

02-09-2016

02-09-2016

In juli 2014 wachtten nog 36.642 dossiers op behandeling. Vandaag staat de teller op 20.415.  Sinds het begin van de legislatuur werd zo 45% van de achterstand in naturalisatiedossiers al weggewerkt. Ik ben blij dat we op twee jaar tijd al bijna de helft van de achterstand wegwerkten. Op deze manier lijkt onze doelstelling haalbaar om de achterstand tegen het einde van de legislatuur volledig weggewerkt te hebben.
 
In 2012 wijzigde de Kamer de Belgische nationaliteitswet, die in werking trad op 1 januari 2013. Voortaan moest wie Belg wou worden aan strengere criteria voldoen. Zo moest men minimaal 5 jaar legaal in het land verbleven hebben, één van de drie officiële landstalen kennen, en voldoen aan de criteria van maatschappelijke integratie en economische participatie, zeg maar het bewijs leveren van inburgering en aantonen dat men een bepaalde periode in die vijf jaar gewerkt heeft. Volgens Nahima Lanjri zijn deze regels enorm belangrijk: ‘Deze strengere regels vragen inspanningen van mensen die Belg willen worden. Dat is goed, want ze zetten immers aan tot integratie en participatie.’
 
In de naturalisatieaanvragen was er echter een historische achterstand bij de diensten van de Kamer. Op het moment van de inwerkingtreding van de nieuwe wet lagen daar immers nog zo’n 40.000 dossiers te wachten op behandeling. Die aanvragen moesten nog weggewerkt worden op basis van de criteria van de oude wet.
 
In totaal werd 45% van de achterstand in naturalisatiedossiers nu al weggewerkt. Het afgelopen werkjaar ging dat om 6.278 dossiers. Tussen september 2015 en juli 2016 werden 3.514 van de afgewerkte dossiers goedgekeurd, 1.286 werden verworpen, de restende 1.478 dossiers werden zonder gevolg geklasseerd (bijvoorbeeld omdat iemand reeds via een andere procedure de nationaliteit heeft bekomen of zijn dossier niet vervolledigd heeft).
 
Met de wetswijziging werd ook de procedure voor naturalisatie een uitzonderingsprocedure. De nationaliteitsverklaring (Belg worden indien men voldoet aan de criteria opgenomen in de wet) is voortaan de regel. De gunstprocedure (naturalisatie) waarbij de Kamer van Volksvertegenwoordigers iemand de nationaliteit toekent, is na de wetswijziging enkel voor uitzonderlijke gevallen van mensen die een buitengewone verdienste hebben bewezen of kunnen bewijzen op wetenschappelijk, sportief of sociocultureel vlak voor ons land en hierdoor een bijzondere bijdrage kunnen leveren voor de internationale uitstraling van België.