Geval Mauro is schrijnend

02-11-2011

02-11-2011

Dat Nederland de jonge Mauro terugstuurt nadat hij er 8 jaar gewoond heeft bij een pleeggezin, de taal perfect spreekt en geïntegreerd is, is gewoonweg schrijnend.

Ik ben heel blij dat eind juni mijn wetsvoorstel is goedgekeurd in het parlement, waardoor zulke drama's bij ons vermeden worden. Het is zeker niet zo dat wij iedereen zomaar een verblijfsvergunning geven. In het geval van niet begeleide minderjarigen wordt er altijd onmiddellijk gezocht naar de ouders om het kind met hen te herenigen in het land van herkomst of elders. Als dat niet lukt, wordt onderzocht of het kind door het herkomstland kan opgevangen worden.  30 tot 40 procent van de jongeren worden teruggestuurd, maar dus wel vrij snel, uiterlijk binnen de drie jaar nadat ze hier zijn aangekomen.  Na deze periode en voorzover het kind niet meerderjarig is geworden, wordt bijna altijd een verblijfsvergunning verleent als men oordeelt dat dit in het belang van het kind.

Kinderen terug naar hun ouders sturen is niet onmenselijk, integendeel. Maar dit moet zo snel mogelijk gebeuren, vooraleer het kind hier helemaal geïntegreerd is, want dan wordt terugsturen onmenselijk.

Luister hier naar het interview met Peeters en Pichal
Lees hier meer