Gelijk loon voor gelijk werk a.u.b.

29-02-2012

29-02-2012

Vrouwen mogen nog steeds niet met de auto rijden in Saudi-Arabië. De kranten stonden er van vol, iedereen was het er over eens dat dit gewoon te belachelijk voor woorden was, zo'n flagrante discriminatie. Op eigen terrein zijn echter heel wat toegeeflijker voor dergelijke discriminatie. Dat een vrouw nog steeds 11 % minder verdient dan een man, in België, anno 2012, wel daar kan ik nog steeds niet mee leven.

Daarom steun ik ook het wetsvoorstel dat vandaag is ingediend, dat de sociale partners wil aanzetten om expliciet aandacht te besteden aan de bestrijding van de loonkloof tijdens hun onderhandelingen.

De opsplitsing van de sociale balans volgens geslacht is een maatregel met minimale administratieve impact en maximaal hefboomeffect. De opname van de uitgesplitste gegevens in de sociale balans zorgt voor een grotere transparantie inzake het genderbeleid van de onderneming. Bovendien is de sociale balans, die deel uitmaakt van de jaarrekening, onderworpen aan revisorale controle en toegankelijk voor het publiek.We hopen dat deze verplichting ondernemingen en werknemers ertoe zal  aanzetten om de eigen situatie te meten en te vergelijken met anderen. Op die manier kan deze wet een sterke stimulans vormen om de oorzaken van ongelijkheid in de eigen onderneming te analyseren. 

Een ander aspect van discriminatie en welke ook aan bod komt in het wetsvoorstel ligt in de evaluatie van functies. Hoofdzakelijk vrouwelijke functies worden vaak ondergewaardeerd. Het komt zelfs voor dat functies met dezelfde inhoud een verschillende titel dragen en op grond daarvan verschillend bezoldigd worden. Via deze wet sporen we  ondernemingen aan een genderneutraal bezoldigingsbeleid te voeren. 

Hier kan u het wetsvoorstel vinden

Hier kan u ons persbericht vinden