25-08-2013

Politieke partijen worden gefinancierd door de overheid. Federaal verliep deze financiering tot op heden via Kamer en Senaat, waarbij rekening gehouden werd met de aantal stemmen dat de partijen voor de Kamer- en Senaatsverkiezingen haalden. Gelet op de fundamentele hervorming van de Senaat waarbij de rechtstreekse verkiezingen voor de Senaat wegvallen, hebben de acht onderhandelende partijen van de staatshervorming, met aan Vlaamse zijde CD&V, Sp.a, Open Vld en Groen, een nieuwe regeling uitgewerkt.

Er is absoluut geen sprake van extra geld voor de politiek. Door de hervorming van de Senaat verdwijnt de financiering via dit kanaal. Dit zal in de toekomst verlopen via de Kamer. Het gaat dus niet over bijkomende middelen, wel over een verschuiving van middelen.

En we zetten wel degelijk de tering naar de nering: deze legislatuur zal er via federale weg in totaal 2,4 miljoen euro minder gaan naar de werking van de politieke partijen, door het niet-indexeren van de financiering in 2012, 2013 én 2014. Door de hervorming van de Senaat, zal op kruissnelheid in totaal 37 miljoen euro bespaard worden en zullen er 40 politici minder zijn. Het is de eerste keer dat dit gebeurt in ons land.