Geen financieel spreidingsplan

17-11-2011

17-11-2011

In het ontwerp regeerakkoord is er geen sprake van een terugkeer naar het financiële spreidingsplan van voor 2007. Uitsluitend materiële steun wordt voorzien.  Financiële steun wordt uitgesloten.

Telkens een tekort dreigt in de opvang van asielzoekers, wordt wel door iemand de herinvoering van de financiële steun geopperd. Het verleden heeft echter duidelijk aangetoond dat dit alleen maar een aanzuigeffect heeft. Ook vandaag gaat het weer om een vals gerucht. Er is helemaal geen sprake van de herinvoering van de financiële steun aan asielzoekers.

Integendeel. In de werkgroep werd een akkoord bereikt over het uitsluitend toekennen van materiële steun. Financiële steun wordt uitgesloten.  Ook de ontslagnemende regering heeft in deze zin geen enkele beslissing genomen en houdt rekening met de afspraken die gemaakt werden aan de onderhandelingstafel.

Vandaag worden asielzoekers opgevangen in het opvangnetwerk van federale centra, LOI’s (lokale opvanginitiatieven) en opvangstructuren door derden (bijv. ngo’s)  uitgebaat.  Hierin wordt enkel materiële bijstand verleend aan de asielzoekers (bad – brood –bed) gedurende de hele asielprocedure. Er zijn momenteel 24.519 opvangplaatsen in het gehele netwerk voorzien, waarvan 9.111 in de LOI’s.

Hier kan u mijn vraag en het antwoord van de minister vinden

Hier kan u het artikel uit de GVA vinden.

Hier kan u het verslag op VRT-nieuws vinden