Geen blokkering naturalisaties

27-10-2010

27-10-2010

 

De CD&V-Kamerfractie is tevreden met de beslissing van de commissie Naturalisaties die vandaag genomen is en waarbij nogmaals werd bevestigd dat het niet de bedoeling is om de werkzaamheden te blokkeren, maar wel verder te gaan met de behandeling van de aanvragen.

 

Er werd beslist om voor 28 november 2010 samen te komen om 4454 dossiers, deels behandeld tijdens de vorige legislatuur, eventueel opnieuw te bekijken, waarover dan begin december in de plenaire commissie zal beslist worden, zodat ze nog voor het einde van het jaar in de plenaire vergadering van de Kamer kunnen goedgekeurd worden, met daaropvolgend publicatie in het Belgisch Staatsblad.

 

Tegelijk buigt een werkgroep zich over de verfijning van het huishoudelijk reglement van de commissie  waarin de criteria zijn opgenomen op basis waarvan de commissie de dossiers behandelt.

 

 

 

Op 7 december 2010 zal de commissie zich buigen over het voorstel van deze werkgroep, waarna deze kunnen aangewend worden voor de behandeling van de resterende 10.000 hangende dossiers.

 

 

 

CD&V wijst erop dat zij steeds de snel-Belg-wet van de toenmalige regering-Verhofstadt heeft bestreden en gepleit heeft voor de invoering van criteria, zoals:

 

 

 

·         minimum vijf onafgebroken wettelijk verblijf in ons land met verblijfsvergunning voor onbepaalde duur

 

·         kennis van de taal

 

·         integratie in de gemeenschap

 

·         geen aanvraag mogelijk vanuit het buitenland

 

·         intrekking nationaliteit bij zware veroordeling

 

 

 

Een groot aantal van de principes uit dit voorstel werden de voorbije drie jaar trouwens al toegepast via het huishoudelijk reglement van de commissie Naturalisaties, zoals:

 

·         kennis van de taal

 

·         integratiebereidheid

 

·         weigering bij schijnhuwelijk

 

·         weigering bij lidmaatschap van een sekte

 

·         weigering bij dubbel huwelijk

 

·         weigering bij ernstige veroordeling

 

·         weigering bij verblijf van beperkte duur

 

·         weigering voor asielzoekers

 

De CD&V-Kamerfractie zal er blijven voor ijveren dat deze criteria eindelijk ook opgenomen worden in een nieuw wettelijk kader.