Gebruik elektronische maaltijdcheques boomt

12-07-2013

12-07-2013

Op 7 maart is een wetsvoorstel van Stefaan Vercamer goedgekeurd dat ik mee heb goedgekeurd. Ik heb het mee ingediend. Het verlengt de geldigheidsduur van  maaltijdcheques. Het "vergeten innen" van maaltijdcheques is niet enkel frustrerend, maar zorgde jaarlijks ook voor een verlies van 10 miljoen euro aan koopkracht. In de afwachting van een verdere vereenvoudiging heeft men in januari 2012 de elektronische maaltijdcheques ingevoerd, een gevoelige verbetering om het verloren gaan van maaltijdcheques tegen te gaan. Ik ben dan ook zeer tevreden dat 530.000 personen vandaag al deze elektronische maaltijdcheques gebruiken.

In december 2012 waren er al een kleine 200.000 gebruikers en op zes maanden tijd kwam daar meer dan het dubbele bij. De stijging is exponentieel en dat is een goede zaak, want de kans op verlies of het niet tijdig inwisselen wordt hierdoor sterk ingeperkt. De verbruiker krijgt tien dagen voor  de vervaldatum een bericht dat de cheques zullen vervallen en het systeem zorgt er voor dat de oudste cheques eerst afgerekend worden.

In 2012 werd voor 1,9 miljard uitgegeven aan maaltijdcheques door 70.000 bedrijven. De helft daarvan zijn kmo's. Ook uitzendkrachten kunnen nu elektronische maaltijdcheques krijgen.

Uit cijfers die aan de NAR zijn bezorgd blijkt voorts ook dat al 10.000 handelaars de elektronische maaltijdcheques aanvaarden en dat ook hier de groei exponentieel is. 71% van de inwisselpunten zijn kleinhandelaars en 28% zijn grootwarenhuizen.  Ook in de horeca breekt de elektronische maaltijdcheque door (reeds 25% van de kleinhandelszaken zij horecazaken).

Toevallig of niet is de overschakeling naar elektronische maaltijdcheques heel sterk beginnen groeien nadat mijn collega, Kamerlid Vercamer, ontdekte dat tussen de 5 en de 10 miljoen euro aan papieren maaltijdcheques niet ingewisseld worden en verdwijnen in de zakken van de uitgiftebedrijven.

Een wetsvoorstel van Vercamer dat ik meetekende om de geldigheidsduur te verlengen tot 1 jaar werd ondertussen door het parlement goedgekeurd. We blijven evenwel pleiten voor een nog sterkere vereenvoudiging van het systeem: "In afwachting van een grondige evaluatie zijn de elektronische maaltijdcheques een gevoelige verbetering om het verloren gaan van maaltijdcheques tegen te gaan. Maar het beste lijkt mij nog altijd de afschaffing van de cheques en in plaats daarvan de toevoeging van het bedrag van de maaltijdvergoeding op de loonbrief.

Hier kan u het wetsvoorstel lezen.